Защо е по-добре да изплащате ипотека и да работите в офис, отколкото да бъдете фрийлансър и да пътувате

Защо е по-добре да изплащате ипотека и да работите в офис, отколкото да бъдете фрийлансър и да пътувате

Има много истории за хора, които са избягали от рутинната работа в офиса и сега правят нещата, които харесват на някой остров, като изкарват три пъти повече пари, отколкото преди. Тяхното послание е, че работата в офис не е готина. Чудесно е да пътувате по света, на свободна практика, да работите 4 часа на ден и да се наслаждавате на живота. Но това е само едната страна на въпроса.

Откъде идва тенденцията за свободата

Идеята да избягаш от системата е доста стара. Древните гърци подкрепили хедонизма като философия на удоволствието. По-внезапен и необратим отказ от рутината се разпространяваше сред хипитата, които се опитваха да избягат от "американската мечта" през 50-те години (стабилна работа, къща, семейство). Те никога не успяха да изградят стабилен икономически или културен модел. Опитите им да станат свободни завършиха на различни фестивали с алкохол и наркотици.

А най-новият метод за постигане на свобода е да напуснеш работата си от 09.00 до 17.00 и да започнеш да работиш на свободна практика, като междувременно обикаляш света.

Повечето хора се чувстват потиснати и недооценени и именно това ги кара да направят това.

За съжаление, няма такова нещо като перфектната работа

Развитието на технологиите всъщност направи света твърде труден. Социалните медии ни убеждават, че обикновеният живот не е страхотен. Чудесно е да пътуваш, да се наслаждаваш на живота си и да търсиш истинското си призвание. 

Но няма такова нещо като перфектна работа:

Първото впечатление за всяка дейност ще избледнее. Усещането, че правиш нещо ново, дава на мозъка доза допамин, който ни кара да сме щастливи. Но всяка работа има цикъл от повтарящи се действия, които формират навик. Всичко става скучно.

За да станете добри в нещо, ви трябва време. И много усилия. Повтарящите се действия не са достатъчни. Трябва винаги да си поставяте по-трудни задачи, за да ставате по-добри.

Търсенето на себе си (вашата страст, вашето призвание) е неясна цел. Трудно е за мозъка да следи времето по време на дълги периоди, които нямат ясни граници. Ето защо, когато учиш, времето изглежда върви много бавно (има график) и когато няма план за годината / няколко години, времето минава толкова бързо, че дори не забелязваш, че минава.

Лесната работа не е задължително добра работа. На хората им изглежда, че това, което обичат, трябва да им бъде лесно, защото това е тяхното призвание. Но тъй като задачите стават все по-трудни и тежки, те губят първоначалния интерес и започват да търсят нова работа. Учените от Станфордския университет препоръчват да не търсите вашата страст, а да я развивате.

Идеята, че всеки трябва да намери истинското си призвание, води до това, че хората избират временна работа, която им позволява да пътуват по света и да се опитат да намерят нещо за себе си. Или се опитват в области, които се считат за престижни и популярни: като дизайнери, IT-специалисти или блогъри. Експертите казват, че до 2020 г., в САЩ, може да има 31,7 милиона блогъри. Всяка година се появяват по още един милион блогъри.

Книгата "Яж, моли се и обичай"  е издадена през 2006 г. и по нея е заснет филм с Джулия Робъртс. Смятаме, че хората, които се стремят към този начин на живот, основават плановете си върху идеите на тази книга: мислят, че трябва да видят света, за да намерят себе си.

Но малко хора знаят, че Елизабет Гилбърт е професионален писател, който е имал 13 години опит в писането, преди да започне работа по книгата. Тя е изградила своята журналистическа кариера: работила е в GQ, The New York Times Magazine и Esquire. Първата й книга бе наградена с Канадската литературна награда Хемингуей, а втората бе похвалена от The New York Times. "Яж, моли се и обичай" е дело на професионален писател. Пътуването й било работа. Когато измисля концепцията за книгата, тя го обсъжда с издателя си, получава авансово плащане и плаща за пътуването си. Тя не се опитва да намери себе си, а работи.

Предимствата на обикновения живот (работа в офис, плащане на ипотека и като цяло животът, който всички живеем):

Стабилният живот е важен за отглеждането на децата. Учените изследват влиянието на стабилността върху чувството за сигурност, успеха в образованието и поведението. Нестабилната работа или когато един родител губи работата си, е огромен стрес за децата.

Скуката е двигателят на креативността. Думата скука има много негативно звучене и хората се опитват да я избегнат. Но ние генерираме идеи по-добре, когато сме малко отегчени. Когато няма какво да прави, мозъкът може да се потопи в подсъзнанието, да извади интересни факти и да ги превърне в нещо ново.

Ипотеката е не само ангажимент, но и инвестиция. На днешно време повечето хора не могат да си позволят жилище, затова идеята за пътуване звучи доста привлекателна, но купуването на жилище с ипотека е инвестиция, защото в крайна сметка ще имате жилище, което можете да завещаете на децата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 9
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay