Три колоритни дами разказаха весела история за женската мания за шопинг през вековете

Три колоритни дами разказаха весела история за женската мания за шопинг през вековете

Три дами от етносите, пресъздадени от Виделина Гандева, Снежана Павлова и Денислава Станева, ни върнаха в духа на онези стари времена, в които, както и до днес хората в Пловдив са живели в мир, разбирателство, добросъседство и толерантност. Спектакълът оживя снощи в двора на  къщата на д-р Михаил Владо в Стария град и дори дъждът, който се изсипа на два пъти не успя да откаже вярната публика и ентусиазираните актриси.

Забавното представление е създадено по разказа на Чудомир "Приятелки", допълнено от неподправен смях, автентичен пловдивски говор, какъвто днес вече не се среща и български песни, като част от веселбата. Реализацията е по сценарий и режисура на Виделина Гандева, музикалните изпълнения на пловдивското сопрано Денислава Станева, превод на либрето на английски език Снежана Павлова и акомпанимент на пиано на Ралица Ботева.

Жените изиграха образите на гъркиня, българка и еврейка, като в основата на преработения разказ на Чудомир, бе заложена идеята за вечната женска мания по пазаруването. Събрани на сладки приказки, гъркинята и еврейката разказаха как уж отишли да купят много необходими всекидневни неща за децата и съпрузите си, а се връщат с "ново шапо по последен писък на френската мода". Облечени в атрактивни костюми, предоставени от Ретро фото, трите дами, докато си хортуваха, естествено изпиха по едно традиционно турско кафе, а накрая хапнаха и бяло сладко.

Три колоритни дами разказаха весела история за женската мания за шопинг през вековете

Идеята за спектакъла е на Виделина Гандева, която е завършила пловдивското Художествено училище за Сценични кадри, със специалност Помощник – режисьор в театъра. Дълги години тя бе част от ОП "Туризъм", както и негов ръководител. Към настоящия момент отново работи  в сферата на туризма като директор на частна компания под  тепетата.

Не за първи път трите дами работят заедно. Преводачът Снежана Павлова, освен че превежда либретото на английски, за да се разбира и от чужденци е любител артист, организирала е демонстрации на автентични занаяти, както имного творчески работилници. Пловдивското сопрано Денислава Станевае също достатъчно популярна в страната. Тя вече е изнасяла няколко концерта в двора на същата къща, като част от специални туристически атракции, замислени от дамите през годините.

"Клюкомедията", както участничките сами определят жанра, със заглавие "На раздумка в Тракийски стан"  е финансирано от Община Пловдив по Наредба за инициативи в сферата на културата, част от Културния календар на града за 2020 по Компонент 3 –" Гражданска активност".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay