Без парабени: Колко вредни са те в действителност?

Без парабени: Колко вредни са те в действителност?

Без парабени... Този израз се използва толкова често, че е логично да се предположи, че парабените са вредни. Въпреки това, все още сред обществото съществува известно объркване относно вредата на тези съставки. За да разберем дали парабените трябва наистина бъдат избягвани напълно ще ви представим мнението на двама световноизвестни дерматолози, които имат свои собствени линии за грижа за кожата: д-р Лансър и д-р Денис Грос. 

Какво представляват парабените? Те са консервант, който често се добавя към козметични продукти или храни, за да предотврати растежа на вредни микроорганизми и да увеличи срока им на годност. Специалистите посочват, че парабените са консерванти, които се извличат от парахидроксибензоена киселина (phba), химикал, който често се среща в плодовете и зеленчуците. Въпреки това, докато парабените се срещат естествено в някои плодове и зеленчуци, тези, които се използват в продуктите за грижа за кожата, са синтетични.

Парабените се използват в козметиката в продължение на почти век и дерматолозите казват, че за първи път са били използвани в продукти за красота. Употребяват се в много малки проценти за предотвратяване на бактерии и удължаване на срока на годност на продукта.

Без парабени: Колко вредни са те в действителност?

Вредни ли са парабените? Докато помагат на продуктите да стоят в шкафа в банята в продължение на месеци или години, те могат да окажат вреда върху тялото. Тук ще ви успокоим с това, че тази вреда би могла да бъде причинена единствено при употребата на наистина огромни количества. Специалистите посочват, че когато парабените навлизат в тялото чрез абсорбция от кожата, химикалът остава в тъканта на кожата. Смята се, че този процес нарушава естествената хормонална дейност. Тялото често може да третира парабените като хормон поради техните свойства, имитиращи хормони.

Парабените често се свързват с причиняване на рак. Ефектите, които парабените имат върху тялото, най-често се приписват на имитация на хормони. Това означава, че тялото вижда и третира парабена като хормон, често естроген. Наличието на изобилие от естроген може да доведе до увеличаване на деленето на клетките на гърдата, което може да доведе до растеж на тумор. Въпреки това, необходимото количество, за да се случи това, е голямо, а доказателствата, пряко свързващи парабените с клетките, причиняващи рак, са минимални в момента.

Специалистите твърдят, няма преки доказателства, че парабените са вредни. Има проучване, което предполага възможна връзка между парабените и рака на гърдата, но то не завършва с убедителни данни и контролна група. Също така е важно да се отбележи, че проучванията, които показват връзки между парабените и рака, се основават на "парабени с дълга верига", но Европа забрани тези дълговерижни парабени (изопропилпарабен, изобутилпарабен, фенилпарабен, бензилпарабен и пентилпарабен) през 2014 г. докато днес единствените парабени, които се използват, са късоверижните парабени, които се считат за безопасни за употреба.

Но, ако все пак тези обяснения не ви звучат достатъчно убедително и искате на всяка цена да избеегнете употребата на параени, ще ви кажем как да ги разпознавате.

Как да разберете дали продуктът съдържа парабени? Най-лесно е да проверите списъка на съставките. Въпреки това, те не винаги ще бъдат обозначени като парабени. Популярните разновидности включват етилпарабен, пропилпарабен, метилпарабен, бутилпарабен и хептилпарабен. Други парабени, които се срещат по-рядко, включват бензилпарабен, изобутилпарабен и изопропилпарабен.

Без парабени: Колко вредни са те в действителност?

Трябва ли да избягвате козметични продукти, които съдържат парабени? Изглежда, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Безопасната употреба на парабени обикновено се определя от употребеното количество. Продуктът обикновено е безопасен за употреба, ако е съставен от по-малко от 0,5% парабени. Разграден, съдържащ 0,4% етилпарабен, 0,4% метилпарабен или 0,2% бутилпарабен + пропилпарабен се счита за безопасен. Важно е да се отбележи, че парабените са едни от най-малко алергичните консерванти, налични на пазара. Имайте предвид, че колкото по-назад в списъка със съставки е посочен даден ингридиент, толкова по-малко количество от него се съдържа в продукта.

Без парабени: Колко вредни са те в действителност?

Д-р Денис Грос отбелязва, че макар да няма конкретни доказателства, той вярва, че трябва да заложите на сигурно и да изберете продукти без парабени, особено защото съществуват безопасни алтернативи. Той също така добавя, че някои проучвания показват, че парабените могат да причинят вреда за околната среда. По-конкретно, лабораторните тестове показват, че те увреждат коралите. Така че изборът на продукти без парабени е и екологично осъзнат избор.

Също така е важно да се отбележи, че само защото продуктът твърди, че не съдържа парабени, това не означава, че не съдържа други потенциално вредни съставки, които биха могли да раздразнят кожата ви. Това е една от причините, поради които ЕС забрани използването на надписи "без" върху опаковките на продуктите. Никога не се заблуждавайте от твърденията, че продуктът не съдържа конкретна съставка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay