Коя професия е най-стресиращата?

Коя професия е най-стресиращата?

Коя професия е най-стресиращата?
1 ОТ 2 вижте всички снимки Fred Goldstein/Dreamstime.com

Чувствате се стресирани от работата си и искате промяна? Може би много хора са имали подобни колебания. Ново проучване ще ви помогне да изберете подходяща за вас работа.

 

Изследването анализира кои професии са най-стресиращи и кои най-малко. Според него, повече от половината от 10-те най-малко стресиращи професии са в здравеопазването.

 

На първо място са аудиолозите - те установяват и лекуват проблемите със слуха, е установило изследването.

 

"Професиите, които са най-малко стресиращи, включват много малка опасност и минимални физически усилия", казва създателят на сайта careercast.com, направил проучването, Тони Лий.

 

Други такива професии са диетолозите, денталните хигиенисти, логопедите и трудотерапевтите. Те попадат в работата с най-малко напрежение и конкуренция и са с по-кратка работна седмица.

 

Работата в медиите и по-специално PR специалистите, според проучването, са най-стресовите професии, въпреки че на първо място са пилотите на търговски самолети.

 

"Работата в областта на комуникациите може да е много напрегната", обяснява Лий, "особено за специалистите по връзки с обществеността, които трябва да се справят с кризисни ситуации, за новите журналисти, които излизат в ефир с малко или никакво време за подготовка и за фоторепортерите, които работят в опасни условия.

 

Сред другите стресови професии са високопоставените корпоративни служители, работещите в областта на рекламата, архитектите и брокерите. Професията на софтуерните инженери, програмистите и математиците е по-ниско стресова. 

 

Най-стресова е работата и на пожарникарите, полицаите и шофьорите на такси, а книговезците, специалистите по поправка на музикални инструменти и работещите в производството на авточасти са изложени на най-малък стрес.

 

Изследователите съставили класацията, след като анализирали 200 различни професии в зависимост от работната им среда, конкуренцията и риска

 

Те възложили числовите стойности на фактори, които водят до стрес и дали този фактор е в основата на работа се оценява.

 

Ако искате да избегнете стреса, най-добре се ориентирайте към една от тези професии. Подреждането е по признак най-малко присъствие на стрес:

 

1. Аудиолог

2. Диетолог 

3. Софтуерен инженер

4. Компютърен програмист

5. Стоматологичен хигиенист

6. Логопед

7. Философ

8. Математик

9. Трудов терапевт

10. Хиропрактор

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.2
Tina Marina 27.11.2013|17:27
Коя професия е най-стресиращата? - тази в която има най-много отговорност
1
V D 27.04.2011|09:56
Всяка една професия малко или много е стресираща. За България според мен, една от най-стресиращите професии е учителската, за която не се споменава в статията въобще. Всички знаем колко е трудно да се работи с деца, особено с тинейджъри.
Пресичам на червено и един полицай ми подвиква:- Госпожо, Вие накъде?- Отивам на гости у Мимето, теб какво те интересува, мъжът ми знае!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти