Мис Вселена се променя! Вижте някои остарели абсурдни правила!

Мис Вселена преминава през много промени. През октомври 2022 г. конкурсът е купен от транс-жена, а именно Ан Джаккафонг. Тя е милиардер от тайландски произход.

Още преди Jakkaphong да обяви новата си собственост, вече имаше съобщения, че стандартите на конкурса за красота ще се променят. Нека видим как се е променил конкурсът и какво още предстои за неговите състезатели.

Мис Вселена започва в началото на 50-те години на миналия век.

Конкурсът се ражда от противоречия. В края на краищата по това време вече има конкурс "Мис Америка", така че защо ще е необходим още един конкурс за красота?

Спор за бикините

Е, по това време настоящата Мис Америка, Йоланде Бетбезе, отказва да носи бикини на Pacific Mills. В отговор на отказа ѝ компанията решава да стартира собствен конкурс. Той не само ще включва любимите си бикини, но и ще обхване "цялата вселена", а не само Съединените щати.

CBS го излъчва по телевизията

Правилата на състезанието се променят малко по малко, както и времената. През 60-те години на миналия век телевизия CBS купува правата за конкурса.

Мис Вселена се променя! Вижте някои остарели абсурдни правила!
pixabay

Кралици на красотата от всички етноси

Първата чернокожа жена, спечелила конкурса, е Джанел Комисионг от Тринидад през 1977 година.

Възрастова граница и семейно положение

Важни ограничения за състезателите са тяхното семейно положение и възраст: те трябва да са на възраст между 17 и 24 години и не могат да бъдат женени. Мис Вселена беше, в края на краищата, "Мис", а не "Госпожа"!

Не се допускат майки

Нито състезателите, нито победителката (за цялата година от царуването си) биха могли да се оженят или да забременеят.

1990-те: Още държави се присъединяват към Мис Вселена

През 90-те години на миналия век повече жени могат да участват, тъй като бившите съветски страни се включват в конкурса.

Не просто красиво лице

Тази нова ера отвори конкурса за промени в концепцията за красотата. След разширяването на правата на жените, конкурсът започва да цени комуникацията, интелигентността и други таланти, освен физическата красота.

Интервюта и въпроси

С финалистките се провеждат интервюта, а победителката е избрана заради интелигентността си, както и за външния си вид.

Доналд Тръмп и конкурсът

От 1996 до 2015 г. Мис Вселена е (частично) собственост на Доналд Тръмп. Неговото ръководство на конкурса донася няколко промени. Тръмп намаля значението на "интелигентността" и търси концепция в стил "Топ модел".

Козът

Влиянието му е такова, че самият Тръмп избира четирите полуфиналистки. Според The New Yorker той е склонен да фаворизира кандидатите от страни, които харесва, или страни, с които иска да прави бизнес. Кралиците на красотата нарекоха това "козовата карта".

Те вече не стоят заедно

В миналото всички финалистки стояха заедно, докато чакаха победителят да бъде обявен. През последните години това правило е променено. Финалистките сега са призовани във възходящ ред. Те напускат сцената, докато останат само две жени: победителката и подгласничката. Това прави една по-драматична сцена.

Основни правила: Бъди жена

През последните години други части от правилника на Мис Вселена са променени, за да представят по-модерни времена. От 2012 г. се казва например, че участникът трябва да е законно жена.

"Законно жена"

Защо е тази промяна в правилата? Е, като включва всички, които са "законно жени", конкурсът мълчаливо оставя възможност за транссексуална жена да участва. Единственото условие е страната й на произход да я признае за жена.

Анджела Понсе, първата транссексуална участничка за това ново приобщаване е Анджела Понсе, Мис Испания; Първата транссексуална жена в конкурса "Мис Вселена" през 2018 г.

Отворен за ЛГБТК+ общност

Испания не само беше прогресивна със своя транссексуален кандидат. През 2014 г., след като царува една година като Мис Вселена Испания, Патриша Юрена Родригес разкри, че има връзка с жена. След това, през 2019 г., бирманският модел Swe Zin Htet беше първата открита лесбийска участничка в международния конкурс "Мис Вселена".

Какво ще се промени след това?

Сега нещата изглежда се променят още повече. В допълнение към всички жени, които са "законово определени", организацията на Мис Вселена планира да разшири правилата за участие още повече.

Няма нужда да сте единични

През септември 2022 г. организацията обяви, че планира да допусне омъжените жени в конкурса от 2023 г. След 72 години едно съществено правило за конкурса за красота е отменено.

Майките могат да кандидатстват

Освен това жените с деца имат право да се състезават. Няма значение дали са женени или не. И двете промени, на семейно положение и майчинство, са революционни в света на конкурсите за красота.

"Личните решения на човека не трябва да бъдат пречка за неговия успех."

Универсална красота

Идеите за универсална красота стават все по-гъвкави, тъй като отделните страни решават да изпратят представители от всички сфери на живота. Във връзка с това, макар и в различен конкурс, конкурсът "Мис Германия" от 2021 г. разшири своя набор от кандидати, за да включи жени с различни способности и възрастови групи.

За Мис Вселена възрастта все още е проблем

В "Мис Вселена" възрастта изглежда е последната граница. Границите само малко са се променили. Преди това беше от 17 до 24 години, а сега кандидатът трябва да бъде между 18 и 27.

Кога ще може да се състезава?

Така че за зрели модели като например Майе Мъск все още няма място в Мис Вселена! Ще изчезне ли това ограничение и в бъдеще?

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay