Как Линда Хънт става успешна актриса, въпреки увреждането си

Как Линда Хънт става успешна актриса, въпреки увреждането си

Пътят на Линда Хънт към успеха не бил никак лесен. Докато някои звезди трябва само да покажат таланта си, за да направят кариера в Холивуд, усилията на Линда трябвало да бъдат много по-големи, за да я приемат всички точно такава, каквато е. Тя трябвало да се научи как да се справя с отчаянието и разочарованието, но фактът, че никога не се задоволявала с по-малко, й помогнало да стане звездата, която е днес.

Детството на Линда било трудно, но благодарение на насърчението на родителите си, тя успяла да преодолее всяко препятствие

Когато Хънт била само на 6 месеца, родителите й забелязали, че нещо в нея е различно. Моторното й развитие било бавно и когато майка й я завела в болницата. Казали, че Линда има форма на вроден хипотиреоидизъм.

Майката на Линда започнала да работи с нея всеки ден за укрепване на двигателните й умения. Хънт се подобрила драстично, когато започнала училище, но все пак била различна от връстниците си и не се вписвала. Още от първия учебен ден тя преживяла изолация и отчуждение и един от нейните учители я накарал да се чувства неудобно. 

Линда се опасявала, че състоянието й ще ограничи възможностите й да играе

"Още от ранна възраст знаех, че искам да играя. Но не осъзнавах колко трудно ще бъде", разкрива Хънт пред вестник през 1991 г. Всичко започва, когато е на 8 години, когато гледа "Питър Пан" в театъра. Тя осъзнала, че иска да прави това - да има силата да накара другите да повярват в това, което е в ума й. И когато разкрива интереса си пред родителите си, те наемат учители по актьорско майсторство и след това я изпращат в училището за драма Goodman в Чикаго.

Тогава нейният лекар открива, че тя всъщност няма вроден хипотиреоидизъм, а хипопитуизарен нанизъм – състояние, при което хипофизната жлеза не отделя достатъчно хормон на растежа. Тя била 144 см висока и тежела само 36 кг. В продължение на 10 години тя опитвала различни лечения и лекарства, за да подобри състоянието си, но за съжаление те не подействали.

По време на следването й, нейните преподаватели я насърчавали да се занимава с режисура, вместо с актьорско майсторство, защото смятали, че поради състоянието й, като актриса ще й е трудно да си изкарва прехраната. 

След дипломирането си, Хънт се премества в Ню Йорк, за да започне кариерата си 

"Бях много млада и много изгубена. Дори не се опитах да действам професионално. Това означаваше да си намеря агент и да се явявам на прослушвания. Не бях в състояние да направя нищо от това. Това наистина беше емоционално", спомня си тя.

За щастие, Линда имала куп приятели, които й помагали и я подкрепяли морално. Тя си намерила работа като сценичен мениджър в малки театри извън Бродуей. Но след 3 години работа тя не успяла да остави следа и започнала да се съмнява в себе си.

След това тя се връща в къщата на родителите си и тогава всичко се променя.

Линда реши да се върне към това, което обича - АКТЬОРСТВО

Докато била при родителите си, нейният треньор по актьорско майсторство напомнил на Линда за значението на актьорството в живота й и факта, че това е нейният талант. "Бях се изгубила за известно време и това ме върна към себе си." Скоро тя започнала да изпраща автобиографии.

Тя прави професионалния си дебют в Хамлет и през следващите 2 години се появява в още няколко пиеси. След това един ден Линда получава обаждане от нейния агент, който казва, че режисьорът Питър Уиър търси някой, който да изиграе ролята на Били Куан (полуазиатски фотограф с нанизъм) във филма "Годината на опасния живот". 

"Срещнах кастинг директора и казах: "Ще пренапишеш мъжката роля за жена, нали?" И той каза: "Не". Засмях се. Беше толкова невероятно абсурдно", спомня си Линда.

Но след като се срещнала с Питър, тя осъзнала, че трябва да приеме ролята. "Това беше един от онези абсурдни моменти в живота, когато трябва да влезеш в ситуация, която няма смисъл." Въпреки че тогава може да й е изглеждало като глупост, тази роля й помогнала да разгърне пълния си потенциал и тя стана първият човек, спечелил Оскар за ролята на персонаж от противоположния пол.

Но дори след като печели Оскар, животът на Линда не се променил и това не я тласнало към върха толкова, колкото тя искала

Хънт успява да получи няколко главни роли в театъра, но във филмите трябвало да се задоволява само с поддържащи роли. "Работя повече, отколкото си мислех. Не работя толкова, колкото ми се иска. Все още изпитвам достатъчно разочарование относно живота и кариерата си и сега съм в процес на анализ - но не завинаги. Изпадам в моменти на пълно отчаяние и мрак. За щастие, вярвам, че винаги има отговори", разкрива тя в откровено интервю.

Въпреки че тогава кариерата й не тръгва стремглаво нагоре, както очаквала, днес тя е една от най-разпознаваемите актриси в Холивуд. Появява се във филми като Dune, Kindergarten Cop, Dragonfly и др. Тя също има успешна кариера в работата с глас зад кадър и телевизията, особено в телевизионния сериал NCIS: Los Angeles, за който получи 2 награди Teen Choice.

В края на краищата Линда Хънт доказва, че с положително мислене, упорит труд и отдаденост всичко е възможно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay