Кои са основните стъпки при изрусяването на косата

Кои са основните стъпки при изрусяването на косата
Canva

Изрусяването на косата, известно също като химическо изсветялване на косата, е процес, при който се използва специален разтвор, за да се промени структурата на косъма. Това ни позволява да постигнем трайни промени във вида и текстурата на косата си.

При изрусяването, първо се нанася изсветляващ разтвор върху косата. Той прониква в косъма и променя водородните връзки вътре в косъма. След това косата се стилизира в желаната форма, след което се нанася неутрализатор, който фиксира новата форма на косата, стабилизира я и възстановява водородните връзки.

Важно е да се има предвид, че изрусяването е химичен процес и може да увреди косата, особено ако не се извършва правилно или не се поддържа подходяща грижа след процедурата. Затова е важно да се консултирате с професионалист.

Ето кои са основните стъпки, които трябва да следвате при изрусяване на косата:

Подготовка: Преди да започнете да изрусявате косата, уверете се, че имате всички необходими инструменти и продукти. Това включва дебели и тънки гребени, щипки за разделяне на косата и разбира се, изсветляващ разтвор.

Защита на кожата: Нанесете вазелин или специален кожен крем по периферията на скалпа, за да предпазите кожата от излишно излагане на продукта и да предотвратите раздразнение.

Разделяне на косата: Разделете косата на равни секции, използвайки щипки. Това ще ви помогне да работите по-лесно и систематично.

Приготвяне на изсветляващия разтвор: Спазвайте инструкциите на опаковката. Обикновено трябва да смесите две съставки, за да активирате разтвора.

Нанасяне: Използвайте гребен или четка, за да нанесете разтвора равномерно върху косата. Уверете се, че покривате всеки кичур и не изпускате никакви участъци.

Време за престой: След като нанесете изсветляващия разтвор, оставете го да действа според указанията на продукта. Обикновено времето може да варира от 10 до 30 минути, в зависимост от типа на косата и желания резултат.

Изплакване и неутрализация: След като времето е изтекло, изплакнете косата обилно с топла вода, за да отстраните изцял продукта. След това нанесете неутрализиращ разтвор върху косата и го оставете да действа според указанията на опаковката. Неутрализаторът спира действието на изсветляващия продукт и стабилизира косъма.

Изплакване и подсушаване: Когато времето за неутрализация изтече, изплакнете косата отново и я подсушете с кърпа или сешоар. Внимавайте да не триете косата рекалено силно, за да избегнете увреждане или накъсване на косъма.

Грижа след изрусяване: След изрусяването на косата, осигурете ѝ добра грижа. Използвайте продукти, предназначени за изрусена коса, като шампоани и балсами, които ще ѝ придадат необходимата хидратация и подхранване. Не забравяйте и лилавия шампоан, който предотвратява пожълтяването на вече изрусените кичури.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay