Как да напуснете работа по правилния начин

За да не изгорите всички мостове

Как да напуснете работа по правилния начин

Всеки от нас си е представял как напуска работа, обръщайки бюрото си и изхвърляйки компютъра си през прозореца. Не е нужно да казваме, че това не е най-добрия начин да си тръгнете. Трябва да си тръгнете грациозно, да запазите добрите отношения с хората и да се държите възпитано, защото това може да ви послужи в бъдеще. Не знаем кога и с кого пътищата ни ще се пресечат, така че трябва винаги да се стараем хората да ни помнят с добро. 

Ето какъв е правилният начин да напуснете работа и да не разваляте мнението на хората за вас:

1. Предупредете, че напускате достатъчно рано 

Ако е възможно дайте предизвестие на шефа си възможно най-рано. Обикновено предизвестието е един месец, но в зависимост от ситуацията, може да е добре да кажете и по-рано. Правилният начин да направите това е да говорите с шефа си очи в очи и след това да подадете официална молба за напускане. Обсъдете с вашия ръководтел как да съобщите на колегите си новината. 

2. Дръжте се мило и професионално 

Бъдете позитивни. Говорете за положителните неща, които са ви се случили, докато сте работили там. Говорете за ценния опит, който сте придобили и за контактите, които сте създали. Стойте далече от клюки и негативизъм. Не си спомняйте да лошите неща, а само за хубавите. Покажете на колегите си и че и вие ще ги помните с добро, както и те вас. 

3. Не спирайте да работите, преди да сте напуснали окончателно 

Не забравяйте отговорностите си и работете по същия начин, по който сте работили досега. Доста често се случва хората да се връщат на старите си работни места, не сте сигурни дали няма да се върнете, така че бъдете отговорни и сериозни докрай. 

4. Благодарете на хората 

Заведете колегите си на обяд или кафе, особено тези, които са ви помагали и са ви мотивирали да работите. Постарайте се да разберат, че са имали положително въздействие върху кариерата и живота ви. Вероятно те изпитват същите чувства. 

5. Поддържайте връзка 

Не прекратявайте връзките си с колегите. Включете ги в списъка си със контакти и им се обаждайте от време на време. Не забравяйте, че това са хора, които най-вероятно ще срешнете пак през живота си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay