Как да съчетаем работата от вкъщи с отглеждането на малко дете

Как да съчетаем работата от вкъщи с отглеждането на малко дете

Първите години от майчинството са едни от най-трудните в живота на една жена. Ситуацията се усложнява още повече, когато на майката ѝ се налага да препуска през работния процес, докато отглежда детето си у дома. Съчетаването на двете неща, често ни кара да правим компромиси и така качеството на работата ни страда или пък детето ни се чувства изоставено с купища играчки, когато единственото, което иска е малко внимание.

Детето не се интересува от това колко много работа имаме и същевременно с това у нас се прокрадва чувство за вина всеки път, когато сядаме пред компютъра и не успяваме да дарим малчугана с достатъчно обич.

Но в моменти, в които нямаме избор, трябва да се адаптираме към ситуацията по възможно най-добрия начин. Ситуацията е отчайваща - места в детските заведения няма, а усложняването на Ковид обстановката вероятно ще ни прикове отново в домовете ни и ще се наложи да справяме сами.

Тогава как да открием перфектния баланс между детето и служебните си ангажименти, така че да сме удовлетворени от свършената работа и същевременно детето ни да не бъде пренебрегвано?

Разпределете работата си

Обикновено работният ден се разпростира в часовия диапазон от 9 до 17 ч. Но, ако работата ви го позволява, можете да използвате часовете, в които детето спи, за да извършите спокойно служебните си задължения. Много работодатели са толерантни към майките и стига естеството на работа да го допуска, те биха ви предоставили избор за предпочитан от вас период през деня, в който да работите.

Тъй като работата ни е творческа ние използваме вечерните часове, за да свършим задачите си. Вариантите са разнообразни - просто изберете този, който е най-подходящ за вас.

Предложете занимания на детето

Децата в ранна възраст на трябва да се изпускат от поглед. Дори и детето ви да е кротко е по-добре да е в близост до вас, докогато работите. Разположете разноцветно килимче и поставете около него занимателни играчки като конструктори, дървени пъзели, колички и кубчета. Някои малчугани пък обичат да рисуват - сега е моментът да извадите блокчето и моливите. Така детето ще си играе близо да вас и вие ще имате спокойствието да работите, знаейки, че малкият човек е под постоянно наблюдение.

Потърсете помощ

И ние сме хора, и ние имаме нужда от подкрепа. Уговорете се с бабата или дядото да ви отменят за няколко часа като изведат детето навън или отидат да играят заедно в другата стая. Истинско облекчение е да знаем, че малчуганът е в добри ръце и няма нужда до го мислим за два, три часа.

Предварителна подготовка

Ако нямате сили да препускате през работата и печката едновременно, то по-добре пригответе храната от предишната вечер. В противен случай ще ви се наложи да бързате да сготвите, докато шефът ви звъни, че се бавите с крайния срок, а детето ще подскача гладно отстрани.

Доброто старо детско

Колкото и да не си се иска, понякога прибягваме и до детски филмчета, които печелят вниманието на всяко дете поне за известно време. Обикновено не сме почитатели на приковаването на децата пред екрана, но поне можем да го направим по ползотворен за рожбата ни начин. Подберете няколко анимации или филмчета, които са предварително одобрени от вас и от които смятате, че детето има какво да научи.

Ние възрастните често отхвърляме анимациите, смятайки ги за безсмислени, но в момента се предлага голямо разнообразие от качествена продукция за деца. Така вие ще довършите работата си спокойно, а детето ви ще научи нещо ново.

--

Преди всичко е нужно да се заредите с много търпение. Някои дни ще се отчайващо трудни - задачите ще преливат, а детето ще ви дърпа, ще иска да седи в скута ви и непрекъснато ще ви подканва да отидете да си играете. В други дни пък задачите ще минават с лекота и ще можете да обърнете нужното внимание на детето си. Тук искаме да ви напомним, че не трябва да изпитвате вина. Вие правите най-доброто за детето си и някой ден то ще ви бъде благодарно и ще оцени вашето старание.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay