Как да общувате със стресиран колега

Как да общувате със стресиран колега
Pexels

Съвременният живот е изключително стресиращ и забързан. Голяма част от времето си прекарваме на работа, където времето е още по-стресиращо. Постоянният натиск да се представяте по-добре, за да получите повишение, да прекарвате дълги часове пред компютъра и да се подготвяте за продължителни срещи - всичко това оказва влияние върху психическото, физическото и емоционалното благосъстояние на всички. В такива случаи е много лесно да се стресирате. Ето поглед към 5 начина да общувате със стресиран ко

Първо, признайте, че са стресирани

Най-добрият подход за справяне със стресиран колега е да признаете стреса му. Само като споменаваш факта, че той или тя изглежда стресиран, позволяваш на колегата си откровено да говори за своя стрес. Това ще позволи му позволи да почувства, че ви е грижа за него.

Не диктувайте чувствата им

"Успокойте се", "просто поемете дълбоко въздух" и "спрете да се тревожите за това". Теова всъщност са едни от най-лошите неща, които можете да кажете на хората, когато се чувстват стресирани! Спрете да мислите, че ако на стресирания човек му се каже да не бъде стресиран, той ще спре да бъде такъв. В крайна сметка този вид фрази са непродуктивни и дори снизходителни.

Кажете някаква похвала

Предложете похвала

Хваленето на нечие представяне на работното място дава на човека алтернативен образ на себе си, според който той е компетентен, професионалист.

Предложете помощ

Когато член на вашия екип се чувства особено съкрушен, обикновено няма нищо по-хубаво от това да се обърнете с истинско предложение за помощ. Само бъдете подготвени, че ако той или тя поиска помощ, ще трябва да направите всичко възможно, за да помогнете.

Насочвайте разговора

Когато човек е стресиран, има два варианта – да се затвори в себе си и да не обели и дума пред колеги и познати за чувствата си или пък да не спре да говори на различни теми, само и само да не мисли за проблемите си. Затова когато общувате със стресиран колега, се стремете да насочвате разговора в посока, която желаете. Задавайте подкрепящи въпроси и се интересувайте от отговорите, които ви биват дадени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти