Как да се справите с тормоза на работното място

Понякога може да е трудно да се разграничи настоятелността на работодателя да си вършите перфектно работата с тормоз на работното място. Въпреки че стремежите на шефа да бъдат за вас тласък да проявите креативност и да намерите по-ефективни начини за генериране на резултати, те лесно могат да преминат границата и да се превърнат в тормоз.

Как да се справите с тормоза на работното място

Когато поведението, което е демонстрирано от един индивид към друг, е насочено към унищожаване същността на човека, като по този начин му се ограничава способността да си върши качествено работата, карайки го дори да обмисля да напусне работното си място, говорим за тормоз.

Независимо кой е лошият, колко силен е тормозът, независимо дали това поведение вече се е сраснало с офисната среда, задължително трябва да му се обърне внимание. За да се гарантира, че служителите се чувстват сигурни на работното си място и че могат да намерят пътища за личното и професионалното си израстване, е важно да се работи за ограничаване на тормоза. А как да действате вие:

Бъдете готови да се изправите срещу случващото се. Колкото по-дълго чакате преди да се противопоставите и се надявате, че нещата ще се подобрят, това няма да се случи. Напротив. Затова е важно, когато се появи първият случай на тормоз, веднага да му се отговори и даде гласност.

Поучете се от ситуацията. Дори да сте от страната на тормозения, има какво да научите от създалата се ситуация. Знайте какво сте почувствали и разчитайте на собствения си опит.

Не забравяйте, че трябва да се опитате да погледнете на ситуацията от обективна гледна точка.

Споделете вашия опит. Не скривайте у себе се това, през което сте преминали. Колкото по-дълго сте останали вглъбени в себе си, толкова по-вероятно е да навредите на психиката си. Споделете за случващото се и потърсете подкрепа от семейство и приятели.

Бъдете готови да говорите. Ако сте жертва на тормоз, вероятно е и друг около вас да е изпитал същото. Не се колебайте да коментирате въпроса първо с шефа си и ако се наложи да се обърнете към по-висши инстанции, за да осигурите вашата безопасност и благополучие.

Важно е да се има предвид, че психичното здраве на даден човек може лесно да бъде разклатено поради негативни преживявания на работното място. Приоритизирането на здравето на служителите е задължително, за да може една организация на работи добре. Тормозът е поведение, което няма място в една добре работеща система, и то трябва да се управлява ефективно от лидерите на фирмата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay