Как да се грижите за сукуленти?

Как да се грижите за сукуленти?
unsplash

Сукулентите са любимите стайни растения на мнозина. Те са красиви и се гледат сравнително лесно, какво повече може да иска човек?!

Тези стайни растения са идеални за начинаещи и хора, които искат да отглеждат стайни растения, но нямат много време, което да им отделят. 

Има хиляди видове сукуленти и дори има колекционери, които събират различните видове. 

Тъй като тези месести растения са се адаптирали към суха среда, те съхраняват вода в своите листа, стъбла и корени. Те са до голяма степен самодостатъчни, което означава, че грижата за сукулентните растения е почти никаква. Но все пак, ето как да се грижите за сукуленти:

Къде да поставите сукулента

Местоположението, светлината и температурата са някои от най-големите притеснения, когато става въпрос за грижа за сукуленти. Разгледани заедно, ще имате по-добра представа къде да поставите тези малки стайни растения. 

Местоположение

Първо трябва да вземете предвид факта дали имате животно вкъщи. Някои видове сукуленти са опасни за домашните любимци. Или изберете подходящи за домашни любимци сукуленти, или се уверете, че всички растения, които са токсични за кучета и котки, са извън обсега им.

Често срещаните сукуленти, които трябва да стоят далеч от лапите и устата на домашните любимци, включват повечето видове алое, много видове еуфорбия, много видове нефритови растения, пустинна роза (адениум) и каланхое. 

Светлина

От колко точно светлина се нуждаят сукулентите? На закрито повечето сукуленти ще искат толкова светлина, колкото могат да получат, естествена, изкуствена или комбинация от двете. Светлината подхранва здравословния растеж и също така гарантира, че растението има достатъчно енергия, за да цъфти.

Добре е да ги слагате на прозорци с южно и западно изложение, които осигуряват най-много светлина. Като цяло сукулентите имат нужда от много светлина и е важно да ги въртите постоянно, тоест светлината трябва да бъде от всички страни, а не само от една.

Температура

Може да свързваме сукулентите с горещи пустинни условия, но тези издръжливи растения всъщност могат да понасят доста широк диапазон от температури. Важно е да знаете и разбирате вида сукулент, който отглеждате, за да отговорите на температурните му нужди. Повечето могат да понасят екстремни горещини и студове – което означава, че вашият сукулент може да стои на прозореца и през януари, но все пак внимавайте да не измръзне.

Вода

Един от основните проблеми при отглеждането на сукуленти е преполиването. Както вече казахме, те издържат на суша и запазват вода в листата си, така че не ги поливайте прекалено често. 

Сукулентът винаги трябва да се полива, докато водата изтече от дренажния отвор, така че цялата коренова топка да бъде навлажнена. След това го оставете почти да изсъхне, преди отново да го полеете обилно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay