Не сте сами, ако не ви се работи по време на пандемия

Не сте сами, ако не ви се работи по време на пандемия

Ако все още имате работа, докато стотици българи подават заявления за обезщетения за безработица, в момента сте в привилегировано положение. Но това не означава, че ефективността ви не се влияе от пандемията от коронавирус.

Дори ако работата ви е значима за вас, може да бъде разбираемо трудно да останете мотивирани или дори да се отнасяте с внимание към нея по време на сложната ситуация в света, в която се заразяват милиони и са загинали над 100 000 души.

Внезапните напомняния, че сме смъртни могат да предизвикат екзистенциални кризи и неминуемо могат да ни накарат да се чудим какво оставяме след себе си, тъй като всеки ден научаваме как някой губи живота си. Нормално е да изпитвате апатия, безпокойство и безполезност на работното си място. Оттеглянето от работните задължения за определен период от време е подходящ начин за управление на вашата енергия.

И ако се грижите за болен любим човек или се справяте с нови отговорности по време на социалната изолация, развитието в кариерата може да е последната точка от дневния ред в списъка ви със задачи или последното нещо, за което бихте имали енергия.

Прекъсването на работа е напълно разумна и нормална реакция на стреса и изтощението от социалната изолация. Това е също подходящ начин да управлявате енергията си, когато сте емоционално изтощени.

Ако нямате достатъчно емоционални ресурси, които да инвестирате в работата си, изключването в работата и просто изпълнението на това, което трябва да направите, за да останете заети, е разумна техника за управление на енергията.

Първо, признайте чувствата си. Ако сега не се чувствате добре на работа, трябва да знаете, че няма да се чувствате така в дългосрочен план. Вместо да влизате в различни размишления, трябва да се адаптирате към обстоятелствата, които са необичайни. Моментните ви емоции не са свързани с проблем в характера. Нямате лош характер, защото имате ниска енергия, имате ниска енергия заради всички тези неща, за които мислите, притеснявате и опитвате да се грижите.

Ако се чувствате изчерпани, трябва да се погрижите за себе си. Трябва да помислите как да възобновите енергията си. Правете упражнения и медитирайте. Дори да се борите с лошите настроения, знайте, че не сте сами. Трябва да останете оптимисти, но честно казано, опитите да останете позитивно настроени, могат да бъдат изтощителни. Ако ви е трудно да се грижите за себе си в момента, знайте, че това е нормално.

Приемете, че сте достатъчно добри. Независимо с какво се занимавате, за да изкарвате прехраната си, вашите познавателни и емоционални ресурси в момента са силно изчерпани. За да свършите работата, към която не изпитвате интерес, но трябва да бъде свършена, опитайте да управлявате задачите си. Отговорете си на въпроса, кога се чувствате най-продуктивни. Избягвайте дългите срокове. Стремете се да свършвате със задачите си навреме. Колкото повече ред има в работния ви ден, толкова по-ефективни ще бъдете.

Забравете за негативните мисли. Ако откриете, че в главата ви започват да се въртят мисли, като: "Не правя нищо, нищо не става от мен", трябва да започнете да мислите за нещо позитивно. В тези интензивни състояния на негативно настроение, едно от най-здравословните неща, които бихте направили, за да преодолеете този модел, е да насочите вниманието си в настоящето.

Ако смятате, че работата ви няма стойност и няма значение, разговорите с приятели също могат да помогнат. Можете също да записвате мислите си, за да се освободите от тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay