10 любопитни факта за червилото

10 любопитни факта за червилото
Pexels

Има нещо напълно неустоимо в червилото. Исторически смятано за ненужно, то се превръща в един от любимите ни начини за бърза промяна на външния ни вид и настроение!

10 любопитни факта за червилото unsplash

По време на Втората световна война, когато ресурсите били оскъдни и доходите били намалени, продажбата на червило рязко скочила. След атентата на 11 септември в Ню Йорк, New York Times съобщава, че продажбите на червила в щата почти са се удвоили. Дори пандемията от COVID-19 – която ни накара да носим маски за лице, които покриват устата ни – не спря червилото. През май CNN съобщи, че продажбите на червило в САЩ са се увеличили с 80% през 2021 г.!

10 любопитни факта за червилото unsplash

Теорията зад това явление е, че когато са изправени пред икономическа криза, потребителите обикновено се отдават на по-малки луксозни стоки, като червило, за да се чувстват добре.

Ето 10 забавни факта за червилото:

1. Първото налично в търговската мрежа червило е произведено през 1870 г., но и мъжете, и жените са оцветявали устните си от древни времена.

2. В Древен Египет и мъжете, и жените носели червило като символ на статус.

3. В Древна Гърция обаче червилото е отхвърлено от висшите класи и е запазено за проститутките. Въведен е дори закон, че проститутките трябва да го носят, за да могат мъжете да ги идентифицират. Секс работничките, хванати без червило, били преследвани за "неправилно представяне".

4. Червилото е било популярно сред мъжете и жените в Древен Рим, но съдържало токсични съставки като олово, желязна руда и вид водорасли, които имали вредни ефекти върху здравето.

5. Някои от първите съставки, използвани за създаването на червило, са животински мазнини, волски мозък, пчелен восък и натрошени скъпоценни камъни.

10 любопитни факта за червилото unsplash

6. Първото в света дълготрайно червило е разработено от жена химик на име Хейзъл Бишоп, която създава формулата, докато работи в лаборатория на дерматолог след Втората световна война.

7. Първото въртящо се червило в тубичка се появява през 1923 г.

8. Грета Гарбо е първата знаменитост, която популяризира този тип червило.

9. Изчислено е, че една жена харчи средно $1 780 за червило през живота си.

10. Смята се, че червеното червило е най-младежкият нюанс, тъй като яркият контраст между червеното и всички тонове на кожата се свързва с младостта.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay