10 симптома на диабет, които лесно могат да бъдат пропуснати

Бъдете нащрек!

10 симптома на диабет, които лесно могат да бъдат пропуснати

Диабетът е хронично заболяване, при което кръвната Ви захар (например, глюкоза) е твърде висока, често защото тялото ви не произвежда достатъчно инсулин (хормонът, който ви помага да преработвате захарта). Макар че може би си мислите, че ще забележите, че нещо се случва, много хора не го правят. Много често диабетът няма почти никакви симптоми. Голяма част от диабетиците дори още не са диагностицирани. Ето защо, всички над 45-годишна възраст и по-младите хора, които имат рискови фактори - включително с наднормено тегло, с фамилна анамнеза за диабет или с гестационен диабет по време на бременност - трябва редовно да се преглеждат.

Междувременно, има някои скрити симптоми на диабет, за които трябва да внимавате:

1. Често пишкане

Както при другите признаци на диабет, този класически симптом се дължи на излишъка на захар, циркулиращ във вашето тяло. Когато кръвната Ви захар е висока, тялото ви се опитва да я изхвърли от вашата система. Водата следва захарта, така че в крайна сметка ще отделяте големи количества урина. Ако забележите, че внезапно пишкате по-често и по-големи количества, без да има причина - особено ако се пробуждате няколко пъти през нощта, за да отидете до тоалетна - е време да поговорите с Вашия лекар.

2. Жажда

Благодарение на честото ходене до тоалетната, ще бъдете дехидратирани. Двете неща са свързани. Много често, хората страдащи от диабет, утоляват жаждата си със сладки напитки, защото не подозират, че имат диабет, но това допълнително повишава нивото на кръвната захар.

3. Лош дъх

Ето още един ефект от дехидратацията- устата ви изсъхва, което е най-често срещаната причина за лош дъх.

4. Размазано виждане

Когато кръвната ви захар е висока, това води до промени в тялото ви, включително и очите. С течение на времето, размазаното виждане може да доведе и до късогледство. Повечето хора слагат очила за този проблем, но е нужно просто да се регулира нивото на глюкоза.

5. Изтръпване на крайниците

След няколко години диабетът може да засегне нервите и кръвоносните съдове, което води до намаляване на усещането в крайниците ви, което се усеща като изтръпване. Високата глюкоза намалява кръвния ви поток към тези нерви, за да ги поддържа здрави и те могат да се повредят в резултат на това.

6. Бавно зарастване на рани

Намаленото усещане в нервите ви прави по-податливи на наранявания. Диабетът затруднява тялото да лекува раните си. Високите нива на глюкоза осигуряват добра среда за развитие на бактериите. Тъй като диабетът често се съпровожда и от високо кръвно налягане и висок холестерол, в резултат на това натрупването на плака може да стеснява кръвоносните съдове, като намалява кръвоснабдяването и забавя лекуването. 

7. Загуба на тегло, дори при по-обилно хранене

Необяснимото отслабване се случва по много причини, включително диабет. Инсулинът помага на тялото ви да движи енергията, т.е. захарта от кръвта в клетките ви. Когато имате недостиг на инсулин, в клетките няма достатъчно енергия, независимо от това, че захарта тече през тялото ви. Тогава тялото ви се чувства гладно. Загубата на тегло може да бъде много значима- от 10 до 20 килограма.

8. Чувство на умора

Въглехидратите, които тялото ви разпада на глюкоза, са основният източник на енергия, който тялото ви не може да използва, когато имате диабет. Разбира се, има много други причини, поради които може да се чувствате изтощени, включително начина на хранене, нивата на стрес, колко сте спали. Но ако умората идва внезапно и без особена причина и е придружена от някои от тези други симптоми, си струва да се прегледате.

9. Чести гъбични инфекции

Високото ниво на захари в кръвта създава благоприятна среда за развитието на гъбични инфекции. Глюкозата е гориво за гъбичките. Ако често се сблъсквате с гъбични инфекции и лекуването им е трудно, проверете нивата на кръвната захар.

10. Тъмни петна около врата и подмишниците

Потъмнялата кожа около шията и под мишниците е изненадващо често срещан ранно признак за инсулинова резистентност, предшественик на диабета. Това често се наблюдава при жени със синдром на поликистозните яйчници с инсулинова резистентност.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay