10 трика за отглеждане на стайни растения вкъщи

10 трика за отглеждане на стайни растения вкъщи

На всички се е случвало. Продължаваме да си купуваме красиви растения, които да гледаме вкъщи, убеждавайки се, че този път ще е различно. Но няколко седмици картината е една и също: жълто, изсъхнало растение, в което няма никакъв живот. Ако следвате тези съвети, скоро ще имате дом, пълен с красиви и жизнени растения:

1. Използвайте кафе като тор

Ако сте от хората, които пият кафе всеки ден, това няма да ви затрудни изобщо. Вместо да изхвърляте остатъците от кафе в кофата, просто ги слагайте в саксиите. Кафето е кисело, така че ще увеличи киселинността на почвата и може да помогне да се предотврати появата на нежеланите вредители като охлюви и мравки. То също е страхотна алтернатива на скъпите торове!

2. Използвайте камъчета за дренаж

Ако просто не можете да разберете какво е точното количество вода, от което се нуждаят растенията, сложете малки камъчета на дъното на саксията. Камъчетата ще поддържат корените мокри, но не накиснати във вода, когато сте прекалили с количеството. 

3. Не премествайте растенията

Преди да намерите подходящото място за вашите растения, уверете се, че сте прочели инструкциите за грижа за съответното растение. Важно е да се съобразите с препоръките за температура и светлина, за да се чувства добре растението. Но след като намерите място, което отговаря на всички изисквания, опитайте се да не ги местите. Растенията не обичат да се местят прекалено много.

4. Използвайте преварена вода

Понякога водата, която тече от нашите кранове, просто не е достатъчна за нашите растения. Но добавянето на повече хранителни вещества към водата не трябва да бъде трудно или скъпо. Следващия път, когато варите зеленчуци или яйца, не изхвърляйте водата, в която сте ги варили! Оставете я да се охлади, а след това полейте растенията си с нея. Те ще получат всички хранителни вещества от храната. 

5. Използвайте водороден пероксид, за да спрете гниенето на корените

За хората, които отглеждат растения, гниенето на корените е най-големия ужас. Тъй като това е често срещан проблем, вероятно и вие ще се сблъскате с него в даден момент. Това гниене се получава, когато растението е получавало прекалено много вода. Ако забележите, че листата на вашите растения стават жълти, това е вероятната причина. Просто слагайте водороден пероксид на корените, защото той създава един балон, който осигурява кислород на корените.

6. Направете си система за поливане сами

Вместо да ангажирате свои приятели и близки да поливат растенията ви, докато ви няма, можете да си направите система за поливане сами. Просто напълнете бутилка от вино с вода. Сложете гърлото й в почвата и готово. Почвата ще се напоява бавно и растението ви ще получава точно толкова вода, от колкото има нужда.

7. Почиствайте листата на растенията от прах

Следващият път, когато чистите прах вкъщи, не забравяйте листата на растенията. Вашите растения се нуждаят от листата си, за да превръщат слънчевата светлина в енергия. Те всъщност "дишат" през листата. Ако листата са покрити с прах, това им пречи да получават достатъчно кислород. 

8. Поливайте орхидеята си с кубче лед

Много хора се притесняват да отглеждат орхидея, защото мислят, че е трудно. Истината е, че хората просто не могат да се справят с поливането на орхидеите. Орхидеите се нуждаят от малко вода, но редовно. Има много лесен трик, който можете да използвате: просто слагайте по едно кубче лед в саксията веднъж в седмицата. Бавното разтопяване на леда предотвратява гниенето на корените. 

9. Засаждане на билки от пресни билки от магазина

Засаждането на билки от семена може да бъде трудно. Трябва да чакате много време и не винаги се получава. А купуването на вече посадени е скъпо. Затова просто си купете пресен босилек, мащерка, риган или каквато друга подправка или билка искате и сложете стръкчето във вода. Когато видите, че са се появили коренчета, засадете го в саксия. Готово!

10. Използвайте подходяща почва

Всяко растение има различни потребности. Някои растат в по-топла и суха почва, други в по-камениста, трети в пясъчна. Затова купувайте специална почва за всяко растение. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay