12-ите награди „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 29 ноември

На официалното събитие ще присъстват г-жа Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, и г-жа Диана Ковачева, Омбудсман на Р. България

12-ите награди „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 29 ноември

Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата "За жените в науката" за 2022 г. на официално събитие утре, 29 ноември. То ще се проведе в Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и на него ще присъстват редица видни гости, сред които г-жа Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Диана Ковачева, Омбудсман на Република България, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, г-жа Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, и г-жа Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube. Всички желаещи ще могат да го гледат в 17:00 ч. на 29 ноември ТУК. Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени за техните дръзки изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Наградата "За жените в науката" се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат смело кариерата си в България. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Медийни партньори на събитието са БТА, Стандарт, Мениджър, EVA, GRAZIA, Cosmopolitan, Glamour, Телеграф, Dir.bg, Novinite.bg, Jenite.bg, Woman.bg, Mika Magazine и сп. Наука.

"За жените в науката" е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 33 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро.

Една от българките стипендиантки за 2022 г. по програмата ще спечели и възможността да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на "За жените в науката" от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на световната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Подробна информация за "За жените в науката" е налична на официалния уебсайт на програмата.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Националната програма "За жените в науката"

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay