5 симптома на нарколепсията, за които трябва да знаете

Вижте какви са симптомите

5 симптома на нарколепсията, за които трябва да знаете

Въпреки че нарколепсията е често срещана и недостатъчно често диагностицирана, това е сериозно неврологично разстройство.

Нарколепсията невинаги е лесно да се разпознае и може да отнеме повече от 10 години, за да получите правилната диагноза. Смята се, че не повече от 50% от хората с нарколепсия са диагностицирани, така че е важно да се разпознават симптомите. Ето 5 основни симптома на нарколепсия, с които трябва да сте наясно:

1. Неконтролируемо желание за сън, понякога в неподходящи моменти

Това се нарича прекомерна дневна сънливост. Ако сте в това състояние, непрекъснато се чувствате уморени и ви е трудно да останете будни. Някои хора описват това състояние като чувство на умора и раздразнение, срещат се трудности при съсредоточаването, лоша памет и промени в настроението.

2. Отслабване на мускулите със силни емоции като смущение, смях, изненада или гняв.

Това се нарича катаплексия. Тя може да предизвика рязко отпускане на главата, удряне на лицето, отслабване на челюстта или омекване на коленете. Тези атаки могат също да повлияят на цялото ви тяло и да ви накарат да падате. Не всеки с нарколепсия има катаплексия, но катаплексията може да е знак за нарколепсия.

3. Непълноценен сън през нощта

Нормално е да се събуждате през нощта от време на време. Ако проблемът е породен от нарколепсия, често заспивате бързо, но се будите през цялата нощ.

4. Чувствате се неспособни да говорите или вървите, когато заспивате или когато се будите.

Това се нарича парализа на съня. Също така може да се чувствате неспособни да дишате дълбоко и това може да бъде изключително страшно преживяване.

5. Ярки, често плашещи сънища, когато заспивате или се събуждате

Те се наричат хипнагогични халюцинации. Те често се описват като кошмари или ярки съновидения, които изглеждат реални. Възможно е да чувате звуци или думи на сън или да имате нежелани видения. Парализата на съня често се случва заедно с тези халюцинации.

Не е задължително тези симптоми да означават нарколепсия. Трябва да се обърнете към специалист, ако имате някакви съмнения.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay