5 болести, които могат да бъдат разпознати по миризмата

5 болести, които могат да бъдат разпознати по миризмата

Дори Хипократ вярва, че човешките болести се определят от миризмата. Това се дължи на факта, че човек започва да отделя необичаен аромат, когато метаболизмът му е нарушен. Векове наред лекарите използват обонянието си, за да поставят правилните диагнози.

Сега никой не подушва пациенти по време на контролните прегледи, но тази практика  на път да се завърне. Учените започнаха да разработват изкуствен нос, който може да открива заболявания като чернодробна недостатъчност, рак и шизофрения.

Диабетът мирише на лакочистител

Това се дължи на факта, че по време на разграждането на мазнините при диабетици се образува много ацетон, който може да започне да се отделя през кожата.

Бъбречно заболяване и котешка миризма

Ако от определен човек се усеща миризма на котешка тоалетна, има вероятност той или тя да страдат от бъбречна или чернодробна недостатъчност. Това се дължи на факта, че бъбреците не успяват да обработят азота. Той се комбинира с водород, за да образува амоняк, който започва да се изпарява през кожата. Тази миризма може да се появи и при нисковъглехидратни диети и любители на спортни добавки.

Синдром на миризмата на риба

Това рядко състояние се нарича триметиламинурия. Появява се, когато тялото натрупва триметиламин и се характеризира със силна миризма на сурова или дори на развалена риба. Няма други симптоми, но това може да доведе до изолация от страна на потърпевшия. Интересен факт е, че самият пациент може изобщо да не усети тази миризма.

Варено зеле и генетични мутации

Съществува мутация, която води до излишък от аминокиселините тирозин, метионин, фенилаланин. Това води до разстройства на нервната система, бъбреците и черния дроб, а самият пациент започва да мирише на варено зеле.

Как мирише шизофренията?

Заболяването има много форми. Някои от тях са свързани с метаболизма и имат собствена миризма. Например, това могат да бъдат земна миризма, аромат на сено или миризма на презрели плодове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay