7 признака, че е време да промените нещо в кариерата си

7 признака, че е време да промените нещо в кариерата си
unsplash

Пандемията от COVID-19 промени целия ни живот, включително пазара на труда. Работата при екстремни условия, каквато беше през 2020 година, накара много хора да се замислят за различни промени в професионален план. 

Макар че сериозните промени в кариерата са малко плашещи за повечето хора, няма нищо лошо в това човек да остави нещата, с които се занимава от години, дори десетилетия и да се впусне в ново приключение в работен план. Има някои признаци, че е дошъл момента да направите някаква промяна в кариерата си, вижте кои са те: 

1. Страхувате се от понеделниците

Ясно е, че понеделник не е най-приятният ден от седмицата, но ако забелязвате, че мразите понеделник повече от обикновено и уикендът ви е изпълнен със страх, това е индикация, че нещо в работен план не е наред при вас. В момента, в който усетите, че отивате на работа с нежелание, трябва да помислите за някаква промяна. 

2. Работите само заради парите

Заплатата е един от най-важните фактори, когато става въпрос за работа, но не трябва да бъде всичко. Всеки човек работи, за да успява да покрива месечните си нужди, както и да си позволява различни странични неща- хубави дрехи, пътувания и т.н. Но ако усетите, че единствената причина да ходите на работа, е за да вземете заплатата си в края на месеца, помислете за смяна на професията. 

3. Имате чувството, че сте в задънена улица

Ако имате чувството, че сте в задънена улица, нямате цели, не виждате как можете да се развиете, време е да направите някаква промяна. Човек трябва да има точни и ясни цели, които да го подтикват да върви напред. В противен случай се получава един застой, който може да ви се отрази пагубно. 

4. Просто не ви пука 

Често хората достигат до период, в който просто не им пука. Закъсняват за работа, удължават обедната си почивка, изпълняват само задачите, които имат, без да предлагат нови идеи и не са особено продуктивни. Възможно е кариерата, която сте избрали, просто да не ви удовлетворява вече. В такъв случай, можете да пробвате да се занимавате с нещо коренно различно. 

5. Здравето ви е разклатено

Физическото и психическото здраве са по-свързани, отколкото си мислите. Ако се чувствате натоварени и неудовлетворени, това рано или късно ще започне да се отразява на здравето ви. Стресът и напрежението имат изключително негативни последици за здравето, така че ако тялото ви казва, че има нужда от почивка, дайте му я. 

6. Усещате, че това, което правите, е безсмилено

Докато прехвърляте една купчина отчети в друга, или въвеждате безкраен поток от данни в онлайн формуляри, или отговаряте на един и същ клиентски въпрос за хиляден път, започвате да чувствате, че това, което правите, е безсмислено. Вероятно прекарвате голяма част от деня си, представяйки си всички по-полезни неща, които бихте могли да правите. 

Един от основните компоненти на удовлетворението от работата е усещането, че допринасяте с нещо ценно и че се подобрявате и развивате в настоящата си роля.

7. Не се чувствате като себе си

Повечето от нас имат "работна" личност, която леко се различава от това какви сме у дома или когато излизаме с приятели. Когато обаче усетите, че това започва да се доближава до раздвоение на личността, време е да вземете мерки. Изберете кариера, която отговаря на вашите силни страни и не изисква постоянен дискомфорт, за да се впишете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay