7 въпроса, които не бива да задавате, когато кандидатствате за работа

7 въпроса, които не бива да задавате, когато кандидатствате за работа

Интервютата за работа могат да бъдат неловки. Никога не знаем кои всъщност са правилните неща, които трябва да кажем и да направим и колкото и да сме прочели за фирмата, в която кандидатстваме, винаги се притесняваме, че не сме подготвени. 

Важно е да знаете какви въпрости НЕ бива да задавате. Ето кои са те:

1. С какво се занимава вашата компания?

Вече трябва да сте наясно с това. В крайна сметка сте кандидатствали за тази работа, защото ви харесва компанията и искате да работите в нея, нали така?! Ако сте объркани относно това с какво точно се занимава компанията, можете да задавате по-конкретни въпроси, свързани с продуктите/ услугите. 

2. Искате ли препоръки? 

Въпреки че може да бъде полезно да предоставите препоръки от предишни работодатели, не задавайте въпроса по този начин, тъй като може да прозвучи така, сякаш криете нещо и получаването на мнение от бившите ви работодатели ви притеснява. Ако разполагате с препоръки, просто уведомете интервюиращия, че имате такива. 

3. Колко време трябва да чакам, за да получа повишение?

Ще получите повишение, ако заслужите повишение. Не можете да искате да получите точен срок, в който това ще се случи. Започнете работата, дайте всичко от себе си и след това вече можете да претендирате за повишение. 

4. Колко бързо мога да бъде повишен?

Макар че е добре да се интересувате от възможностите за кариерно развитие, този въпрос не е подходящ. Нещата се случват постепенно. Първо има изпитателен срок, в който трябва да прецените дали това е вашата работа. След това трябва да покажете какво умеете и да докажете, че заслужавате повишение и чак след това можете да получите повишение. 

5. Може ли да идвам по-късно на работа и да си тръгвам, когато си свърша задачите?

Може и да е напълно приемливо да ходите на работа по-късно и да си тръгвате по-рано. Има много компании, които не държат на работното време, а на свършената работа, но не задавайте този въпрос. Ако ви харесат и ви наемат, в процеса на работа ще разберете дали е възможно да не спазвате точно работното време. 

6. Какви други свободни позиции имате? 

Задаването на този въпрос може да създаде впечатлението в работодателя, че не сте заинтересовани от позицията, за която кандидатствате, което ще ви изиграе много лоша шега. Интервюто е моментът, в който трябва да докажете, че точно вие сте човекът за тази позиция, а не да търсите други варианти. 

7. Получих ли работата?

Когато вземат решение, ще ви уведомят. Не ги притискайте. Вече сте показали какви сте, оставете малко време, за да могат да обмислят нещата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay