7 неща, които трябва да направите, когато загубите работата си

Случва се на всеки

7 неща, които трябва да направите, когато загубите работата си

Ако Ви се случи да Ви уволнят, поради една или друга причина, дали заради съкращение, или защото не се справяте със задълженията си, то не бързайте да се отчайвате! Знаем какво е усещането и че се чувстваш като най-ненужния човек на Земята. Но не си! Това чувство се създава от това, че е било предадено доверието ви, не сте го очаквали и изведнъж се оказвате сами и без работа. Ясно е, че ще намерите скоро друга, ето какво обаче трябва да направите преди това.

Помислете кой е най-добрият начин да намерите нова работа? - Не спирайте да подавате СВ-та в различни компании. Не забравяйте и за близките си, които работят някъде и биха могли да ви препоръчат. Пускането на т.нар. спекулативно СВ до фирми, които не са обявили свободни позиции, също е вариант.

Прегледайте наново автобиографията си - Може би отдавна не ви се е налагало да го правите, но сега, след като официално сте безработни, ще се наложи да го оправите. Най-малкото ще трябва да добавите последната работа, на която сте били. Също така е добре да го прегледате и да видите дали всичко Ви харесва, или можете да го подобрите.

Запишете се в Бюрото по труда -То може да ви свърши много добра работа, дори и да не вярвате. Мога да кажа поне за това в София, че усилено ще се опитат да ви намерят работа, ще проведете среща с психолог за това как по-добре да се представяте на интервютата и как да се приближите по-скоро до Вашата мечтана работа.

Можете да потърсите временна работа - В зависимост от това с колко спестявания разполагате, можете да си потърсите нещо почасово или пък да се хванете някъде временно, колкото да влизат доходи в джоба Ви, като през това време, разбира се, не спирате  да се оглеждате за подходящата за Вас работа.

Помислете за професионална преориентация - Ако работата, която сте вършили досега и от която сте били премахнати, не ви е най-любимата, то може да смените сектора. Може да е нещо близко, или съвсем различно от това, с което сте се занимавали досега. Въпросът е да намерите себе си. Трябва да си зададете въпросът "Какво научих през последните години и какво мога друго да правя?" 

Направете си тестове за това кое най-много ви се отдава- Те са много полезни. Има стотици такива в Интернет. Те ще Ви накарат да осъзнаете в кое наистина Ви бива и кое е стихията ви.

Не губете надежда, ако не се получава веднага - Дори и да сте търсили вече известно време, а да не ви канят на интервюта, то не се предавайте. Кажете си, че просто не сте намерили подходящзта за Вас работа, но скоро предстои и това да се случи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay