Работа, наркотици и алкохол

Мадлен Алгафари
психотерапевт

Определено съществуват професии на зависимостите

Работа, наркотици и алкохол
http://weheartit.com/

Този материал няма за цел да порицава, нито да оправдава. Просто обяснява – човешки и общодостъпно – причинно-следствената връзка в злоупотребата с различни субстанции, както и някои възможности за нейното преосмисляне. Благодаря на Мадлен Алгафари за професионалните гледни точки, използвани в статията!

Първата човешка черта е да бъдем зависими. Първата – не някоя второстепенна или модерна. Само че природата е имала предвид тази зависимост да се изразява в нашата принадлежност. Ние сме социални животни. Не можем да се радваме сами, не можем да се самооплождаме. Не можем сами да обичаме. И тази взаимна зависимост би трябвало да ни топли и радва. Психически здравият човек я изживява спокойно и празнично, като в същото време запазва своята автономност. Когато не харесва нещо, успява да го отхвърли. Ако има нужда от някого, знае как да го привлече. Психически здравият човек постига баланс между "мога да ти влияя" и "имам нужда от теб, тоест "ти ми влияеш също".

Когато взаимодействието с другите е осъзнато и овладяно, не може да има друга зависимост. Плашещо много са случаите обаче, в които спокойствие и баланс просто липсват. В резултат на житейски обстоятелства, минали травми, модели на възпитание – индивидуалната история е различна, но последствията в основата си приличат. Човек не знае как да се справи с Човека. Страхува се, защото не знае как да се лекува, ако го наранят; не знае как да контролира другия и как да контролира себе си, ако не постигне целта. Тогава идва зависимостта от нещо нематериално.

Друго си е да общуваш с чашката, хапченцето, цигарката. Те са на разположение винаги, когато ги искаме. А това, че ни карат да ги искаме още и още, някак не го изживяваме толкова драматично, колкото ако друг човек ни се меси в "свободната воля".

Зависимите хора – те не са задължително нехранимайковци, безделници, нито пък безработни. Напротив, някои от най-престижните, уважавани и желани професии носят със себе си ключ за отварянето на дълбоки наркотични зависимости. Но ключът не би могъл да работи, ако в самия човек няма ключалка. Ако той избере да отстрани тази ключалка, вместо да ѝ угажда и да я оправдава с миналото и настоящето си.

Спиртният дух от бутилката

Идва "на помощ", когато има стрес, голяма отговорност или липса на желаните средства и реализация. Но няма умение за отпускане и преработка на собственото отношение към нещата. Лекари, прависти, учени, актьори, художници – едни от "най-алкохолизиращите" професии. Интелигентни хора, може би дори прекалено, които си задават невъзможни въпроси за смисъла и преживяват трагично липсата на достатъчно отговори. Или пък са решили, че река на забравата има, но не се казва Лета. В нея тече алкохол.

 

Според зависимия, неговият "течен” приятел наистина е добър. Той не го обвинява, по-скоро обвинява останалите. Не му дава акъл и тъй като почти никой друг не притежава това качество, лесно се пренебрегва фактът, че започва да взима акъла. Да влияе. В сериозните случаи течният приятел внушава на човек неща, които ги няма, настройва го срещу реалните му приятели, приписва им несъществуващи конспирации и провокира агресивно поведение спрямо тях. Докато те се тревожат защо интелигентният им другар пропива уменията си.

 

Това е най-страшното в алкохола – не само съсипаното здраве и треперенето на ръцете, което може да попречи на задълженията. Най-страшни са загубата на уважение и съсипаните животи. В повечето случаи – повече от един.

Работа, наркотици и алкохолhttp://emzz156.xanga.com/ 

 

Енергия, вдъхновение и отрова на прах
Мнозина си мислят, че наркомани са само онези, които изнасят телевизорите от вкъщи, залагат ги и харчат парите за хероин. Това не е вярно. Има много повече наркомани. Включително амбициозни и продуктивни хора, които са приели, че вдъхновението и енергията им идват от наркотиците. Или отпускането. Седативи и стимуланти – за всеки характер си има "подходящото” хапче.

Дизайнери, писатели, музиканти; други хора от света на шоубизнеса и изкуството; работещите в нощните заведения . За много от тях забранените субстанции са ежедневие и нормалност. Или "петъчни” наркомани - уж да се забавляват, а постепенно прибавят и другите дни от седмицата с различен повод за шмъркане.

Наистина, понякога е трудно да си представим, че трезвото въображение може да измисли костенурките нинджа, например. Детско със земноводни главни герои, които носят имената на ренесансови художници, хранят се с пица, обитават канализацията, практикуват източни бойни изкуства, учителят им е плъх, а врагът – розов мозък?! Някои смятат, че единствено с наркотиците може да се постигне нестандартното мислене, тъй като стимулират към прекрачване на установените граници. Това съвсем не е логично. Разните вещества не строят стаи в съзнанието ни. По-скоро светват лампата, но едва ли е толкова трудно да я светнем сами. Стига само да си повярваме.

Да не говорим, че желаният ефект от наркотиците бързо минава и остава само разрухата. Която може да се прояви години, след като сме ги спряли и отдавна не сме на мнение, че е "готино да умреш млад и красив”. Относно красотата – в някои случаи наркотиците се взимат и с надежда за отслабващ ефект. Доста неоправдано, имайки предвид грозните последствия върху зъбите, кожата и целия организъм.

Кладата на суетата
Хранителните зависимости. Анорексия, булимия и хиперфагия, която е по-малко известна. Проявяват се най-често при момичета с моделски и балетни интереси, но това не е много сигурно. Страдат и много девойки, които просто искат да се впишат в естетическите стандарти на връстниците си, страдат дори и мъже.

Обществото масово смята, че всички тези болезнено слаби или повръщаши хора горят в клада от собствената си суета. В очите на зависимите обаче кладата е запалена именно от суетата на обществото. От невъзможните му изисквания, от хилядите реклами на вкусни десерти, парадоксално съчетани с отслабващите продукти.

За щастие, нелепият естетически "идеал” се променя. Никой не говори за тлъстини, разбира се, но и все по-малко се говори за щеки. С това обаче хранителните зависимости няма окончателно да изчезнат. Нужно е развитие в междучовешката комуникация – поне толкова прогресивно, колкото е развитието и в електронните комуникации.

Вълшебната никотинова пръчка
Що се отнася до физическото здраве – собствено и на поколението – цигарите няма как да се оправдаят. Те носят и социална вреда, макар и в пъти по-безобидна от отношенията, които могат да предизвикат алкохола, твърдите наркотици и хранителните зависимости.

Хубавото е, че светът все по-упорито се превръща в непушач. Вече я ясно, че до голяма степен пушенето е въпрос на инерция и на подражание. Съзнанието си е внушило условен рефлекс – че когато ръката извършва определено движение, тялото се успокоява. Всъщност, когато си дърпаме от цигарата, диафрагмата се отваря. Ако се научим да дишаме с корема - и молив да смучем, пак ще имаме същия успокояващ ефект.

В действителност, никоя физическа зависимост сама по себе си не е трудно преодолима. Зависимите хора не са нещо специално, просто са болни. Имат нужда от помощ. Но единственият начин да не съсипят своя живот и няколко чужди, е като разберат, че сами трябва да си помогнат. Вместо да обвиняват останалите, вместо да оправдават себе си и любимия наркотик. Вместо да си въобразяват, че той ги прави различни и интересни.

Мадлен Алгафари
психотерапевт
170 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Милена Колева 13.12.2011|17:27
Ние хората сякаш съвсем съзнателно избираме да бъдем зависими, респективно това ни прави по-слаби и уязвими. Всяка зависимост малко или много е саморазрушителна и говори за невъзможността ни да овладеем ситуацията, да се впишем в определена рамка и пр. Чудесна статия!
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти