Мадлен Алгафари за истинските неща

Мадлен Алгафари
психотерапевт

Колкото са истински едно кюфте и един домат, толкова е истинска и вярата!

Мадлен Алгафари за истинските неща
1 ОТ 2 вижте всички снимки http://madlenalgafari.com/

Преди по-малко от месец излезе новата книга на най-чаровния психотерапевт, когото всички познават – Мадлен Алгафари. Изданието се казва "Глад за истински неща" и е придружено от CD за медитация в домашни условия. 

Срещнах се с Мадлен в уютната обстановка на кабинета ѝ. Сред релаксиращата зеленина на много растения и чуруликане на канарчета, Мадлен разказа за идеите, които изразява в "Глад за истински неща" и ме зареди с положителна енергия преди празниците. 

Кои са истинските неща? 
Има много истински неща - и в сферата на физичното, и в сферата на метафизичното. Колкото са истински едно кюфте и един домат, толкова е истинска и вярата. Едното храни тялото, другото – душата. Няма как да ги разделим. Въпросът е, кога нещата престават да бъдат истински? Тогава, когато се оказват заместители на други неща. Например, алкохолът. Кюфтето, вместо любовта. Или пък живеенето с много заблуди, в които ние абсолютно вярваме и които трудно можем да подложим под съмнение, защото от поколения се предават като верни. Ако погледнем назад в нашата нация, виждаме разни убеждения, които са абсолютно противоречащи на здравето и природата. Детето се целува, докато спи; когато трябва да атакуваш, ти си егоистичен и лош; ако искаш да съблазниш другия, си слагач, лицемер, манипулатор; ако паднеш на колене, за да молиш за помощ и прошка, ти се унижаваш и си пречупваш гордостта. Такива заблуди има много. Ние ги смятаме за истини, а после се чудим защо сме болни! 

Истинските неща са в онези универсални дълбини, които са вътре в нас.

Как можем да преоткрием истинските неща? 
Понякога самият живот ни учи, и то в такива терапевтични ситуации, които никой терапевт не може да осигури. И кара човек да се разубеди в някои свои убеждения. Въпросът е да си зададеш въпрос. Защо ми се случи това и на какво ме учи? Дори да е много неприятен житейски опит, той със сигурност е поучителен. Няма вреден опит. Има удоволствен и неудоволствен, но при всички положения - полезен в нещо. 

Терапията всъщност е един доброволен път към истината. Защото животът ни учи, но само по-осъзнатият човек ще се подложи на терапевтичен процес. Колкото по-рано, толкова по-добре – за да има повече време, в което да се радва на откритията си. 

Само икономическа ли е кризата, която човечеството изживява в момента? 
Не може да има криза в материалното, ако няма криза в нематериалното. И обратното. Ние сме едно, не може да се отдели душата от тялото. Икономическата криза е външното проявление на един общ процес. След като го има, това означава, че трябва да се пренаредят някакви пластове.


Мадлен Алгафари за истинските нещаhttp://madlenalgafari.com/Какъв е здравословният и необходим начин на мислене във времената на криза? 
Балансираният. Като си даваме сметка, че има неща, върху които можем да упражняваме осъзнат контрол и да избираме, но има и такива, върху които не можем. Много е важно да се научим да живеем и с хипотези. Не може да искаме всичко да ни е ясно. 

Трябва да внимаваме душата и тялото да бъдат на едно и също място по едно и също време. Защото тялото ни може да бъде само тук и сега. Понякога част от душата ни е някъде в миналото - за да съжаляваме за нещо, да се упрекваме или да съдим някого, да живеем с горчилки и незатворени врати. Или пък душата е напред в бъдещето, за да трепери за нещо, което не се случило - "нероден Петко” - да мечтае прекалено много и да не може да бъде тук и сега. 

Завършваш книгата с това, че по Коледа се случват чудеса. Така ли е? 
Вярно е това, в което вярваме. Когато имаме общо позитивно настроение, а то все пак се повдига около празниците, повдига се и от вярата, тогава се случват чудеса. Колкото по-положително е настроен човек, толкова по-голяма е вероятността да му се случат хубави неща. И обратното.

Това е естествен процес на "заразата", но тя не е просто метафора. Дори хората, които са свикнали да приемат за истински само научно доказуемите неща, могат да се съгласят. Механизмът е известен в науката. Ние имаме т. нар. "огледални неврони”. Ако ти ядеш, а аз само те гледам, в моя мозък се активират същите неврони - все едно аз ям. Когато ти плачеш, невроните ще плачат в мен. И това вече може да бъде онагледено, има такава техника! 

Ние непрекъснато сме едно огледало и светът е наше огледало. Както сме го стимулирали чрез чувства, събития и факти, така ще ни отговори. 

Напоследък се твърди, че позитивното мислене може да бъде опасно. Как обясняваш това? 
"Поамериканченият” вариант на тази теория акцентира много върху собствената ти власт и контрол на нещата. Ти искаш, поръчваш от каталога и – хоп! Това тръгна от филма и книгата "Тайната”, обиколи света. Всичко, което е написано в книгата, е вярно, но има още. Добре, решавам да си поръчам нещо - ами ако не съм готова? Ако не съм узряла за него, Вселената няма да ми го даде утре. 

Затова може да падне отвисоко някой, който реши, че това е някаква вълшебна пръчка. В един момент ще се окаже, че неговата тренировка по позитивно мислене е повод да се депресира, защото не се е случило утре това, което той си е поръчал днес. 

По случай Коледа и наближаващата нова година – какво ще пожелаеш за себе си, за близките и клиентите си? 
Аз лично си пожелавам повече време за тишина, за почивка. Време за диалог с вътрешния ми глас, за писане. Мисля, че до месец-два ще се пръкне и следващата ми книга. Ще се казва "Как да се разболеем качествено?” и с доста ирония ще разказва кои са всички грешки, които съвестно трябва да направим - от утробата до смъртния одър - за да сме качествено болни. Това е една перверзно неосъзната цел на немалко днешни хора. 

Това, което пожелавам на всичките ми клиенти, е духовна интелигентност. Да имат време за по-висока осъзнатост, за добруване, за спокойствие. 

В "Глад за истински неща" ще прочетете още, че е много по-важно човек да търси, отколкото да открива; че трябва да се научим да се гледаме в очите, защото истината е там. Разгледани са конкретни случаи, свързани с отношенията родители–деца, мъже-жени, здраве–болест. Както обикновено, Мадлен е включила мъдрите си и вдъхновени стихове. За поезията казва: "По-скоро тя ме открива, отколкото аз нея. Откъде идва този талант? Това не знам. Мога да кажа за нещата, които касаят ума ми, но за поезията е много трудно да отговоря."

"Глад за истински неща" е чудесен подарък за Коледа. Мъдър, оптимистичен. Такъв, който те предизвиква да се загледаш в себе си и да помислиш дълбоко.

Мадлен Алгафари
психотерапевт
207 8
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.4
Ala Simeonova 13.01.2012|09:53
Права е Мадлен като казва, че колкото по-позитивно е настроен човек, толкова повече хубави неща му се случват, позитивните мисли привличат хубави преживявания има и друго-негативно настроения човек вижда света черно-бял дори да му се случи нещо хубаво вглъбен в своя негативизъм той не го забелязва и продължава да си мисли , че му се случват лоши неща. трябва да отворим очите си за малките неща, дори едно цвете подарено с любов е положително преживявани и носи позитивна енергия.
3
Roberta Tododrova 13.01.2012|09:44
Душата е най-сложната материя, най-трудно е да лекуваш човешката душа, счупения крак се гипсирва и зараства, но с човешката психика нещата стоят далеч по-сложно. Трудно е да проникнеш в мислите и да опознаеш чувствата на даден човек, това не е като да задаваш въпроси и да получаваш адекватни отговори като кой зъб те боли? - петия в ляво. При душевно болните трябва да се следят не само гласните отговори трябва да се следи и езика на тялото - какво говорят мимиките, жестовете, погледа....много трудна и тежка материя е човешката душа. велик е хирурга направил успешна операция, но още по велик е психотерапевта успял да излекува болна човешка душа.
2
Jasmin Petrova 13.01.2012|09:39
харесвам Мадлен и уважавам дарбата и да твори, поезията е израз на душата и разкрива най святите чувства, с удоволствие ще прочета и новата и книга.
1
Милена Колева 09.12.2011|15:13
Имам останалите книги на Мадлен и със сигурност ще си купя и тази! Много често препрочитам някои неща и стихове... Има какво човек още да научи за себе си, на мен специално ми помогнаха да си отговоря на много въпроси.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти