Тахини идва от Изтока

Използва се за сос или десерт, в зависимост от предпочитанията

Тахини идва от Изтока
Tahini

Ако си падате по кулинарните експерименти и обичате да опитвате нови вкусове, със сигурност след като прочетете тази рецепта за източното ястие тахини, ще се втурнете към кухнята.

Тахини всъщност представлява сусамова паста, получена от запечени белени сусамови семена. Среща се предимно в източните кухни, където се използва за овкусяване на салати или дюнери,
както и за гарнитура на много основни ястия. В Турция пък е основна съставка в приготвянето на вкусен десерт в комбинацията с гроздова меласа.

Може да се
овкусява по различни начини, в зависимост от предпочитанията ви.

Ние решихме да се спрем на оригиналната рецепта за приготвянето на традиционно тахини, която всъщност се оказа доста лесна за изпълнение в домашни условия.

Нужните продукти:

3 ч.ч. сусамови семена
1 ч.ч. зехтин

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 300 градуса.

Изсипете сусамовите семена в тава и ги поставете вътре за около 10 минути, докато се запекат.

След това ги извадете от фурната и с помощта на шпатула внимателно ги разбъркайте. Изчакайте да се охладят за 20 минути.

Изсипете запечените семена в чопър, заедно със зехтина и след това разбъркайте микса в продължение на 2 минути.

Целта е да се получи гъста консистенция, която да използвате като сос за салата.

Тахини се съхранява в хладилник и запазва годността си за три месеца.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



29
ivanka stoqnova 30.05.2012|13:39
експериментите не ги обичам хич
28
Margо Filipova 29.05.2012|14:23
много обичам сусам!
27
Анита Кралева 29.05.2012|13:53
много ми харесва, яла съм нещо подобно!
26
Dolly Staneva 29.05.2012|13:14
Къде го продават с мед? Ще ми се да я опитам и така :)
25
Dolly Staneva 29.05.2012|13:02
Доста, ама кво ти пука, не го ядеш с килограми, а само за овкусяване :) А и колкото и да е калорично, преди всичко е полезно.
24
vyara dimova 29.05.2012|11:55
Не е ли калорично?:)
23
otvarachkata otvarakova 29.05.2012|11:29
струва си май да се направи
22
mihaela angelova 29.05.2012|11:28
доста екзотично
21
pateshki ustni 29.05.2012|11:23
трябва да се опита
20
Slunceto Gree 29.05.2012|11:22
И аз така мисля :)
19
Desislava Stoyanova 29.05.2012|11:17
Не мисля, че ще ми хареса на вкус
18
pateshki ustni 29.05.2012|11:16
това ще е доста вкусно ;)
17
Anna Vasileva 29.05.2012|11:12
Нещо не ми хареса
16
krasimira jekova 29.05.2012|11:09
те не а и много полезни
15
apetitna parjola 29.05.2012|10:45
не си падам много по сосовете
14
nina stanislavova 29.05.2012|10:45
13
nina stanislavova 29.05.2012|10:36
12
silviq yordanova 29.05.2012|10:18
нещо не ми се понрави
11
Майа Теодосиева 29.05.2012|10:00
Ще си направя със сигурност!Само не разбрах какви подправки му се слагат...пише,че става и за сос,и за десерт!Явно трябва да се овкуси според
10
Stanislava Tsoneva 29.05.2012|09:53
ще си купя от готовата да я пробвам
9
kalina manolova 29.05.2012|09:41
не ме грабна
8
Kristina Pavlova 29.05.2012|09:10
Мисля, че й слагат и чеснов прах или горчица в готовата?
7
ina ina 28.05.2012|18:01
Доста вкусно ми звучи :)
6
Ема Маринова 28.05.2012|17:16
Това наистина трябва да се пробва...
5
bilyanka razpilyanka 28.05.2012|16:38
Аз също, но си мислех, че рецептата е доста по-връткава.
4
Epifani Gancia 28.05.2012|16:25
Вкусно и полезно! за да има ползи от сусама, той трябва да се консумира смлян.
3
Георги Гантанджиев 28.05.2012|15:53
Ще си купя, на снимката изглежда много добре.
2
Milica Georg 28.05.2012|15:42
Страшно вкусно нещо! Обожавам го с мед, но си признавам, че го купувам готово.
1
Hanna F 28.05.2012|15:32
В една голяма верига супермаркети предлагат готова такава - сусамова разядка, много я обичам :)
Пресичам на червено и един полицай ми подвиква:- Госпожо, Вие накъде?- Отивам на гости у Мимето, теб какво те интересува, мъжът ми знае!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти