Хиперпигментации по кожата: Защо се появяват и как да се справим с тях?

Д-р Р. Денчева и д-р И. Петров, Дерматологична клиника „София“

Хиперпигментации по кожата: Защо се появяват и как да се справим с тях?

С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава и засилване на пигментацията по лицето, ръцете и тялото. Така един от основните въпроси, които често получаваме от пациентите си, е какво предизвиква появата на тези петна и как да се справим с тях.

Хиперпигментациите са тъмни петна по кожата на лицето, които се появяват в резултат на натрупването на пигмент (меланин) в повърхностните слоеве на кожата. Различни причини водят до появата на пигментни петна по кожата. На първо място това е излагането на действието на слънчевите лъчи.

Други фактори са генетичното предразположение, възрастта, хормоналните промени, приема на противозачатъчни или други лекарства, както и възстановяването на кожата от различни възпалителни процеси или травмиращи процедури.

Най-често установяваните върху кожата пигментни петна са лунички, мелазма (известна още като "маска на бременността"), себорейни веруки, следвъзпалителни хиперпигментни петна. Продължаването на излагане на слънце след появата на подобни петна може да засили тяхната изява.

Хиперпигментации по кожата: Защо се появяват и как да се справим с тях?Д-р Р. Денчева и д-р И. Петров

През последните 2-3 десетилетия се полагат значителни усилия за намаляване на тъмните петна от кожата. Върху част от тъмните петна може да се въздейства и те да бъдат премахнати

Заедно с ограничаването на излагане на действието на слънчевите лъчи е важно да се предприемат активни мерки за изсветляване на пигментацията или премахване на петната от кожата. Най-често прилагани са козметичните средства или локални медикаменти за премахване на пигментацията.

Един от най-ефективните агенти в борбата с хиперпигментациите е хидрохинона. Това е медикамент за локално приложение, който се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с други средства, които засилват ефекта му. Често обаче подобни средства предизвикват раздразване на кожата, свързано със зачервяване, парене и сърбеж.

Важно е такъв продукт да бъде изписан от лекар, за да бъдат оценени всички рискове от прилагането му. Множество други агенти – азелаинова киселина, коджикова киселина, гликолова киселина и др. се използват като активни продукти в програмите за изсветляване на кожата.

Хиперпигментации по кожата: Защо се появяват и как да се справим с тях?

Един нов агент стана популярен през последните години като избелващ – β-резорцинол. Проучванията показват, че той е много ефикасен в потискането на синтеза на кожния пигмент меланин.

β-резорцинолът или бутил-резорцинолът е основна съставка в серията на EucerinEvenBrighterClinical. Предимство на този изсветляващ продукт е високата му ефективност и изключителната деликатност към кожата – много рядко при прилагането му могат да се установят кожни раздразнения.

β-резорцинолът започва видимо да намалява тъмните петна след 4 седмици приложение. Редовната му и продължителна употреба дава още по-добри резултати.

Важно е да не се забравя, че прилагането на всеки изсветляващ продукт трябва да става заедно с ефективен, широкоспектърен и максимално защитаващ кожата слънцезащитен продукт.

Хиперпигментации по кожата: Защо се появяват и как да се справим с тях?Eucerin

Освен продуктите за прилагане върху кожата изсветляването на тъмните петна често изисква прилагането и на допълнителни методи. Проучванията показват, че най-ефективната процедура за премахване на тъмни петна от кожата е химическия пилинг. Обичайно се прилага повърхностен пилинг с гликолова или комплекс от киселини, прилагането на които води до излющване на повърхностните слоеве на кожата.

Друг ефективен метод за намаляване на тъмните петна е мезотерапията. При нея в кожата се инжектират различни съставки, които намаляват или блокират образуването на пигмент в кожата и така изсветляват вече възникналите тъмни петна.

Друг метод за борба с пигментациите по кожата са различните лазерни техники или IPL-изсветляване. При прилагане на лазерни процедури за изсветляване трябва да се оцени и риска, който носи допълнителното излагане на слънце в същия период. Ето защо често такива процедури се избягват през пролетно-летните месеци на годината.

Тези процедури могат да са много ефективни и да доведат до видимо изсветляване на петната в рамките на 1-2 процедури. Не трябва обаче да се пренебрегва риска от възникване на остатъчни хиперпигментации. Лазерните методи са основни за премахването на възрастовите изменения по кожата – себорейни брадавици.

Всички споменати процедури могат да бъдат осъществени в Дерматологична клиника "София". Желателно е обаче борбата с хиперпигемнтациите да стане след консултация с лекар, за да бъде изработен индивидуален план за справяне с проблема за всеки конкретен случай.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти