Фотозащитата - основна стъпка за предотвратяването на хиперпигментни петна

Д-р Р. Денчева, Д-р И. Петров, Дерматологична клиника „София“

Фотозащитата - основна стъпка за предотвратяването на хиперпигментни петна

С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава и засилване на пигментацията по лицето, ръцете и тялото. Така един от основните въпроси, които често получаваме от пациентите си, е как да се справим с тях.

От друга страна, слънцето има редица положителни ефекти върху организма на човек - способства за нормалното синтезиране на витамин D и предпазва от развитие на рахит; подобрява емоционалния тонус чрез синтез на различни хормони в мозъка; действа противовъзпалително върху заболявания на кожата и др. Прекомерното предпазване може да доведе до дефицит на витамин D в организма и до дисрегулация нa много важни метаболитни процеси.

От години е известно, че основна причина за поява на различните типове хиперпигментни петна е слънчевата светлина. Първата и основна грижа за всеки, който е решил да се бори с поява и разширяване на петна по лицето, е да подбере подходящ широкоспектърен и интензивен фотозащитен продукт. Фотозащитата цели да предпази лицето и другите области, в които се наблюдават пигментни петна.

Когато говорим за поява на пигментни петна по лицето, е важно да се използва максимално висок слънцезащитен фактор спрямо UVB-лъчи и висок спрямо UVА-лъчите. В повечето случаи ние като дерматолози съветваме пациентите си да използват фотозащитен крем или емулсия със защита спрямо UVB лъчи с SPF 50+. Важно е продуктът да е създаден специално за лице и подборът му да бъде съобразен с основните нужди на кожата.

Освен продуктите за слънчева защита, при борба с тъмните петна е добре да се обърне специално внимание и на механичната слънцезащита. Носенето на шапки с козирка или периферия, които хвърлят сянка върху лицето, допълнително подобрява защитата на кожата и намалява риска от поява на хиперпигментни петна.

При вероятност от поява на пигментации в областта около очите, е добре да бъдат подбрани очила с ефективна слънцезащита на стъклата. Така околоочната област ще има и още един допълнителен филтър спрямо ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Слънцезащитните продукти, разбира се, не са единствената грижа, която води до намаляване на тъмните петна по лицето. За постигане на максимално изсветляване на кожата, тези продукти трябва да бъдат съчетани с адекватни избелващи кремове или лосиони. При необходимост, процедурите в кабинета на дерматолога могат да засилят многократно ефекта на изсветляване на кожата.

На пазара отдавна съществуват продукти за различни типове кожа и за различни кожни проблеми. Продуктите за лице могат да бъдат за суха, смесена и мазна кожа, специфични продукти има и за кожа с акне, чувствителна кожа и такава, което е предразположена към алергии.

Важно е да изберем подходящ продукт според типа на кожата ни, защото по-мазните предразполагат към допълнително омазняване след нанасяне. Това води до намаляване както на използваното количество крем, така и на честотата на нанасяне на слънцезащитния продукт върху кожата.

Проучвания показват, че количеството продукт при всяко нанасяне, както и честотата на нанасяне на крема е от съществено значение за постигане на оптимална слънцезащита и за предпазване от проблеми с кожата.

Продуктите Eucerin Sun за лице са разработени специално за нуждите на различните типове кожа.

За нормална кожа: Eucerin Sun Fluid Mattifying, наличен с фактор SPF 30 и SPF 50+, който осигурява високо ефективна защита от UVA/UVB лъчите. Също така спомага за засилване на естествените защитни механизми на кожата срещу причинени от слънцето увреждания и механизмите за ДНК възстановяване.

Фотозащитата - основна стъпка за предотвратяването на хиперпигментни петна

За суха и много суха кожа използвайте Eucerin Слънцезащитен крем за лице, nаличен с фактор SPF 30 и SPF 50+.

Фотозащитата - основна стъпка за предотвратяването на хиперпигментни петна

Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа с SPF 30 и SPF 50+ е специално разработен за много висока защита от слънцето на мазна кожа и кожа, склонна към акне. Предпазва от фотоуврежания и фотостареене и подобрява състоянието на кожата.

Фотозащитата - основна стъпка за предотвратяването на хиперпигментни петна

Високоефективната и стабилна UVA/UVB филтърна система е в съответствие с изискванията на Cosmetics Europe - The Personal Care Association (предишна COLIPA), осигуряваща сигурна защита.

Комбинацията от Licohalcone A и Glycyrrhentinic Acid осигурява биологична защита за кожата. Licohalcone A е мощен антиоксидант, който предпазва клетките на кожата от увреждане, причинено от свободни радикали. Глицеритиновата киселина стимулира естествените защитни механизми на кожата.

Продуктът е с технология Oil Control, специално разработен за нуждите на мазната и склонна към акне кожа. Съдържа себум-регулиращ L-Carnitine и комбинация от абсорбиращи липидите пигменти, които моментално придават матиращ ефект на кожата, дори и при топъл и влажен климат.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти