Оставянето на бебето да плаче му помага да заспи по-бързо

За родителите може и да е трудно да се сдържат да не успокоят бебето си докато плаче. Според учени обаче това детето да се оставя да плаче, докато заспи, не му причинява емоционална щета и не повишава нивата му на стрес.

Оставянето на бебето да плаче му помага да заспи по-бързо

Изследователи са проследили поведението на 43 двойки родители с бебета на възраст между 6 и 16 месеца, които имат проблеми със съня. След тримесечни тестове бебета, които са били оставяни да плачат за по-дълго време са започнали да заспиват средно 13 минути по-бързо от тези, на които веднага им се обръща внимание.

Децата и родителите в проучването са били разделени на три групи. При първата родителите е трябвало да оставят детето си да плаче за по-продължителен период от време. Това обаче не означава то да бъде оставено да плаче в продължение на часове, а постепенно да се увеличава времето, в което родителите реагират на плача. Този период варира от две минути до 35 минути в рамките на седмица. При втората група родителите остават в стаята на детето, докато заспи, а при третата няма промени на навиците за сън.

До края на проучването първата група е показала по-добри резултати от втората по три показателя – бързина на заспиване, брой на будения през нощта и общо време за сън.

След като са изследвали нивата на кортизол на бебета учените са установили, че няма значителна разлика в нивата на стрес при децата от първата група. В същото време родителите не съобщават и за повишен стрес във връзката дете-родител.

"Когато чакате вашето бебе да заспи всяка минута е от значение", посочва психологът и водещ автор на проучването Майкъл Градисър от Университета в Южна Австралия. "На родителите им е казвано от някои експерти, че нивата на стрес при децата ще се увеличат с времето при тази техника и те ще имат поведенчески проблеми. Това изследване показва много ясно..., че няма (негативен) ефект върху детските нива на стрес", допълни той.

Източник: БГНЕС

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay