Безумното пречистване с методи от натуропатията

Резултатът, който можете да очаквате от тази неуместна шега на алтернативната медицина, е една доста тежка нощ в прегръдките на тоалетната чиния

Безумното пречистване с методи от натуропатията

Една от основните причини, поради които обичаме да висим в интернет, е фактът, че той е непресъхващ извор на забавления от всякакво естество. Като започнем от симпатични животинки, правещи интересни номера, минем през куп шоута на стендъп комедианти и стигнем до… детоксикация на черния дроб.

Не, не се шегуваме. Ако все още не сте чували за това чудо на натуропатията, то определено сте живели в информационно затъмнение, вероятно и в пещера, а сега е дошъл моментът да изпълзите оттам, да се поизтупате от прахоляка и да изпиете половин литър зехтин. Ако не знаете в какво точно се състои пречистването и какво може да очаквате от него, колегите от Fitwell.bg ще ви обяснят на мига.

Рецептата е много проста - изпиват се равни количества зехтин (или друго студенопресовано растително масло) и лимонов сок, като преди това се "пречистват червата” с несметни количества английска сол, разтворена във вода. В дните преди същинското пречистване, се пие по един литър ябълков сок. Също така, познавачите-детоксикатори съветват дробът да се загрее посредством електрическа възглавничка, за да се "омекоти” и да му се разширят каналчетата. Каквото и да означава това.

Резултатът, който можете да очаквате от тази неуместна шега на алтернативната медицина, е една доста тежка нощ в прегръдките на тоалетната чиния. Буквално. Всъщност, вероятно е да не ви стигне една тоалетна чиния, вземете и тоалетната чиния на съседите. Легените също са добре дошли. Но сега да погледнем малко по-сериозно на проблема…

След въпросната процедура по пречистване, спазващите протокола свидетелстват за изхвърляне на множество зеленикави малки камъчета, за които твърдят, че са жлъчни камъни. Ако се поровите из интернет, ще попаднете и на доказателствен снимков материал, което само по себе си е ужасно.

За жалост, истината е друга. Всъщност напълно е възможно да изхвърлите жлъчен камък в тоалетната, даже е вероятно и да го видите, но е много малко допустимо да изхвърлите такива големи количества камъни, каквито описват хората, правили пречистването. Не и без да сте проявявали до този момент симптоми на заболяване на жлъчния мехур и без да сте имали лесно откриваеми при ултразвуково изследване камъни.

Нещо повече - при всяко следващо "пречистване” продължават да се изкарват "камъни”, което предполага, че в жлъчката се крие един безкраен запас, който чака да бъде изхвърлен. Другият вариант е камъните да се образуват толкова бързо, че на мястото на всеки изкаран веднага се появява нов, готов да поеме по пътя към колона. Би било доста притеснително, ако действително беше така.

В свой доклад, публикуван през 2005 година в медицинския журнала The Lancet, новозеландски учени описват случая на 40-годишна пациентка с открити посредством ултразвук 1-2 милиметрови камъни в жлъчния мехур. Същата, след подобно пречистване (предписано й от натуропат) с 600 мл зехтин и 300 мл лимонов сок изхвърля няколко зеленикави "камъка” и ги отнася в лаборатория, където да бъдат изследвани.

Микроскопското изследване на "камъните", които занася пациентката, установява, че те всъщност нямат кристална структура, че се топят и превръщат в зеленикава маслена течност след 10-минутно загряване при 40ºС, не съдържат холестерол, билирубин и калций.

Чрез последващ експеримент учените показват, че при смесването на равни количества олеинова киселина (основна съставна част на зехтина) и лимонов сок, се получават няколко полутвърди бели топчета, след като към сместа се прибави малка част на разтвор на калиева основа. При стайна температура тези топчета стават доста твърди, а ако се намират в червата, откъдето да абсорбират жлъчка, биха могли и да позеленеят. Което с думи прости ще рече, че тези зеленикави камъчета са всъщност оцветени от жлъчката "сапунчета”, получени чрез частично осапунване на олиото, изпито с цел детокс.

Най-елементарното доказателство, че въпросните "камъни” всъщност не са камъни е, че не потъват във водата в тоалетната чиния, което може да се очаква от подобна маслена субстанция. Истинските жлъчни камъни потъват. Това може да се види на всяка ултразвукова снимка на диагностициран с камъни в жлъчката пациент - камъните, ако са подвижни, ще застанат в най-ниската част на жлъчния мехур, въпреки че жлъчката е много по-плътна от водата.

С подобни процедури е малко вероятно да си навредите по някакъв начин. Но нашият съвет е, ако имате съмнения за проблеми с жлъчния мехур, да се обърнете към опитен рентгенолог, който да ви прегледа с ултразвук и да установи имате ли нужда от каквото и да е лечение.

Сещаме се за далеч по-приятни занимания, които бихте могли да правите вечерно време, които не включват тоалетна чиния. Зехтина ползвайте за подправяне на салати и за готвене, а лимоновия сок пийте като източник на витамин C, зима иде.

Още от Fitwell.bg:

Вкусните новини днес: Дюлите
"Универсалните" 2000 калории
Таймлапс йога вдъхновение

7 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.5
evelin mincheva 05.12.2013|18:21
натуропатията не е за подценяване
4
kameliq ganeva 03.12.2013|13:06
Не бих опитала да се прочиствам по този начин, защото това определено ще навреди. По-добре с някаква диета и режим, но не и така.
3
Diana Nenova 02.12.2013|16:31
Привърженик съм единствено на пречистване с плодове, чай и мед по Лидия Ковачева, тъй като от него единствено съм видяла резултати и само ползи.
2
г-жа Тенджеркова 02.12.2013|15:49
Това само показва, че някои от тези хора са истински шарлатани и не е добре човек да си прави експерименти със здравето и да се доверява на всякакви натупорати, които станаха доста модерни в последно време.
1
Фани Василева 02.12.2013|15:38
Леле, и в разни родни форуми съм чела за такива методи за пречистване, които се оказват пълно шарлатанство.
Пресичам на червено и един полицай ми подвиква:- Госпожо, Вие накъде?- Отивам на гости у Мимето, теб какво те интересува, мъжът ми знае!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти