Основните виновници за всекидневната липса на енергия

Кои са причините за липсата на продуктивност и енергия?

Основните виновници за всекидневната липса на енергия

Прозявате се и в главата ви се върти единствено мисълта за меката възглавница и удобното легло. Не можете да се концентрирате и се чувствате изтощени, а все още дори не е настъпил обяд.

Мислите, че кафето ще оправи нещата, но в крайна сметка изпивате още три, а продължавате да се чувствате уморени. Спокойно, случва се на доста хора, а често обяснението е много просто. Решението - също.

Почти винаги отдаваме умората на твърде много работа, на моментно пренатоварване, дори на някакво заболяване. Но според експертите липсата на енергия се дължи основно на два лоши навика, които повтаряме всеки ден.

Първо: Не отделяте достатъчно време за сън!
Доказано е, че възрастните трябва да спят средно по 7-9 часа всяка нощ. За много хора е трудно да спазват това правило, а огромна част спят само по около 5-6 часа на денонощие, което веднага намалява продуктивността.

Всеки трябва да прецени сам за себе си кой вариант е по-добър за него - да стои буден до късно или да си ляга по-рано, но да има един по-енергичен и продуктивен ден.

Хроничната липса на сън може да доведе и до здравословни проблеми. Ако продължително време не си набавяте необходимото количество сън, това може да доведе до сърдечни болести, затлъстяване и дори диабет. Липсата на сън може да скъси продължителността на живота с 15%.

Основните виновници за всекидневната липса на енергия

Как да спим по-добре и по-пълноценно? 
За да заспивате по-бързо и да си отпочивате по-добре, трябва да направите нещо много просто. Не бива да се взирате в екрана на лаптопа или телефона точно преди лягане. Най-добре е да изключите всякаква техника вкъщи един час преди лягане, защото светлината, излъчвана от екраните, нарушава съня. Нека очите ви получат заслужена почивка.

Второ: Пропускате закуската!

От деца знаем, че закуската е най-важното хранене за деня и въпреки това голяма част от нас не хапват нищо сутрин. Проучвания показват, че цели 60% от българите не закусват, а именно липсата на хвана сутрин води до ниски нива на енергия през деня.

Когато в организма липсват нужните хранителни вещества, нямате енергия, за да изпълнявате всекидневните си задачи. Храната за нас е като горивото за автомобилите. Опитайте да запалите кола, в която няма гориво. Не става, нали?

Основните виновници за всекидневната липса на енергия

Как да си осигурите време за хубава закуска?
Важно е не само дали закусвате, но и какво закусвате. Не бива да заменяте закуската с кафето. Изследвания показват, че това може да доведе до сериозни сърдечни проблеми и дори увеличава риска от инфаркт.

Не бива да посягате и към сладките изкушения, защото те водят до резки покачвания и спадове на кръвната захар, което ви кара да се чувствате изтощени. Най-лесно ще ви бъде, ако си приготвите нещо за закуска още от предната вечер и всичко, което трябва да направите на сутринта, е да хапнете или да го вземете със себе си по път за работа.

Тези толкова очевидни и често срещани грешки, които правим всеки ден, са най-големите виновници за липсата на енергия. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да си служите с тези малки трикове, за да си поспивате повече и да се храните редовно.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay