Неизбежни промени, които се случват в тялото на всеки 10 години

Неизбежни промени, които се случват в тялото на всеки 10 години

Телата ни претърпяват промени всеки ден. Но ние ги забелязваме години или дори десетилетия по-късно. Често се чувстваме по-млади, отколкото наистина сме: нищо не ни боли и всичко изглежда наред. И мислим, че нищо не се променя. Но промените се случват, дори и да не ги забелязваме сега.

Сега ще ви информираме за промените, които се случват с телата ни на всеки 10 години:

1. От 20 до 30

Това е периодът, в който повечето хора се чувстват млади, пълни с енергия и рядко мислят за стареенето. Но дори и в тази възраст се случват малки промени. И ако не мислите за тях до 20 или 25-годишна възраст, може да се изненадате от това, което се случва с вас на 30. През този период:

костите спират да растат;

производството на колаген намалява;

появяват се мъдреците

Разбира се, тялото на всеки човек е уникално. Например, някои хора имат мъдреци на 16-годишна възраст, а пък при други никога не се появяват. Но повечето процеси са еднакви за всички, така че трябва да вземете предвид тези факти.

Съвет: Дори и да нямате излишно тегло на 20-годишна възраст, свикнете да внимавате какво ядете. Тъй като на 30-годишна възраст, тялото ви може да се промени, ако се отдавате на твърде много вредна храна. Въпреки че не се нуждаете от козметика с колаген в тази възраст, опитайте се да ядете повече храни, които го съдържат.

2. От 30 до 40

Когато някои хора са на 30, те все още изглеждат като на 25 и това е нещо добро. Но промяната в тялото става по-бърза и ако не правите нищо, тези промени скоро ще станат видими.

Промените на тази възраст могат да включват:
влошаване на мускулния тонус;

намаляване на количеството мускулна тъкан, тъй като е заместено с мазнина;

намаляване на количеството на колаген и еластин.

Съвет: Ако сте били винаги във форма, без да правите нищо, трябва да свикнете с някаква физическа активност. Ако не правите никакви упражнения, вашият мускулен тонус може да започне да бъде зле. Много е важно да се грижите за кожата си и да избягвате слънчевите бани.

3. От 40 до 50

Някои учени смятат, че човешкото тяло достига своя връх в 38-годишна възраст и след това започва действително стареене. Промените, които се случват по-бързо и по-бързо, включват:

намаляване на броя на нервните клетки;

натрупване на мазнини в тялото;

влошаваща се визия;

увеличаване на крехкостта на костите и ставите;

загуба на естроген и по-високо кръвно налягане при жените.

Съвет: На тази възраст физическата активност е жизненоважна. Тя ще спомогне за поддържане на нормалната функция на сърцето и забавяне на намаляването на мускулната тъкан. Ако не сте свикнали да спортувате, трябва да започнете с нещо малко, като ходене или плуване. Също така, трябва да започнете да проследявате кръвното си налягане: рискът от сърдечно-съдово заболяване нараства драматично в тази възраст.

4. От 50 до 60

До 60-годишна възраст външността на хората се променя много. И не само заради гените им, но и заради начина им на живот: включително диетични навици, физическа активност и т.н. Повечето хора изпитват подобни промени през този период от живота, като:

мозъчните клетки и други клетки стават трайно увредени;

рискът от стомашни проблеми се увеличава;

паметта се влошава.

Съвет: На тази възраст повечето промени са свързани с мозъчната функция и на това трябва да обърнете най-голямо внимание. Придобийте нови умения, изпитайте нови неща, четете книги и се опитайте да изпълнявате задачи, които са извън обичайното. На тази възраст много хора забелязват, че е трудно да се концентрират и запомнят неща. Ето защо е необходимо да се ядат храни и да се вземат лекарства, които подобряват мозъчната функция.

5. От 60 до 70

Повечето хора изпитват физически промени, които са абсолютно нормални в тази възраст. Има обаче и вътрешни промени, за които малко хора знаят, като:

нервните и вкусовите рецептори не работят добре: хората по-трудно усещат вкус, мирис и дори имат нарушено усещане за температурата;

гласът се променя;

сърдечната функция намалява;

костите стават по-тънки, така че хората дори могат да станат малко по-ниски.

Съвет: На тази възраст е много важно да се следи функцията на сърцето, да се спазва строга диета и да се провеждат редовни медицински прегледи. За да поддържате тонуса на мускулите, трябва да имате редовна физическа активност.

6. От 70 нагоре

Хората на възраст над 70 години се считат за възрастни. Макар някои от тях да изглеждат и да се чувстват по-млади, процесът на стареене става още по-бърз. Промените в този жизнен етап включват:

намаляване на мускулната маса (хората се уморяват по-бързо и не могат да правят нещата, които са правили преди);

намаляване на обема на мазнините в тялото;

намаляване на скоростта на регенерация (всички увреждания на кожата отнемат повече време за заздравяване);

забавяне във всички функции на тялото (дишане, храносмилане и т.н.);

влошаване на краткосрочната памет (хората лесно си спомнят неща, които са се случили преди много време, но им е трудно да си спомнят какво се е случило преди няколко часа или дни).

Съвет: На тази възраст хората трябва да правят много, за да останат във форма, редовно да посещават лекар и може би да вземат някои необходими лекарства.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay