Странични ефекти, които можете да получите от хапчето за спешна контрацепция

Странични ефекти, които можете да получите от хапчето за спешна контрацепция

Истината е, че сме чували какво ли не за хапчето за спешна контрацепция. С цялата преливаща информация в мрежата е много трудно да се ориентираме на какво да вярваме. От хора, които твърдят, че хапчето е пагубно за телата на жените, до убеждението, че то е ефективно само ако се приема сутрин, веднага след незащитен секс, митовете са безброй.

Как действа хапчето за след секс? Най-основното обяснение е, че то предотвратява овулацията. Следващият въпрос, свързан с хапчето, е относно страничните му ефекти. Влияе ли то върху плодовитостта? Нанася ли непоправими щети на тялото ви? Нека разберем. 

Ето кои са основните странични ефекти:

Страничните ефекти от приемането на хапче за след секс могат да варират от известен физически дискомфорт до абсолютно нищо. Специалисти казват, че някои жени изпитват гадене, повръщане или главоболие, докато други не се сблъскват с никакви странични ефекти. Следващата ви менструация може или да закъснее, или да подрани и може да е по-обилна от обикновено. Възможно е да изпитате замаяност, чувствителност в областта на гърдите, изтощение, зацапване между менструациите и болка в долната част на корема.

За да ограничите неприятните ефекти, уверете се, че приемате хапчето по време на хранене или вземете лекарства против гадене. Болкоуспокояващите също могат да свършат работа, когато става въпрос за стомашни спазми и главоболие. 

Въпреки че хапчето за сутринта не трябва да се бърка с нормалните методи за контрол на раждаемостта като презервативи и спирала, няма никаква вреда при използването на този метод за спешна контрацепция, когато почувствате необходимост. Важното е да го приемате само веднъж на всеки цикъл. Разбира се, ако го приемате повече от веднъж, рискувате да засилите интензивността на страничните ефекти.

Трябва ли да посетим лекар?

Има определени случаи, когато трябва или да си направите тест за бременност, или да посетите медицински специалист, след прием на хапче за спешна контрацепция. Тест направете, ако напълно пропуснете следващата си менструация и се конултирайте със специалист, за последващите стъпки. Трябва да потърсите съвет от практикуващ лекар, ако повърнете няколко часа след приема на хапчето или ако развиете наистина силни коремни спазми от три до пет седмици след това.

Хапчето за след секс е безопасна форма на спешна контрацепция и въпреки че не е необходимо да го приемате още на следващата сутрин след незащитен секс, за да подейства, колкото по-рано го приемете, толкова по-добра е ефикасността му. То е най-ефективно, когато се приеме в рамките на 24 часа след незащитен сексуален контакт, но можете да го вземете до 72 часа по-късно. Съществуват и съображения за теглото, които играят роля в ефикасността на спешната контрацепция. Те не причиняват вреда на способността на жената да забременее. Въпреки че често срещаните нежелани реакции (ако ги изпитате) не са приятни по никакъв начин, те обикновено са леки и се преживяват. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay