Разбиваме митове за здравословното хранене

Разбиваме митове за здравословното хранене

Понякога е трудно да се отървем от предубеждението за здравословно хранене и често се лишаваме от определени храни в името на това да бъдем здрави. Днес ще разбием някои от най-популярните твърдения за здравословното хранене.

Храненето след 18 часа е вредно за вашето здраве

С нашия ритъм на живот храненето след 18 часа не е просто здравословно, а проява на здрав разум. В днешно време много хора си лягат по-късно от нашите предци и гладуването може да навреди на здравето ни. Истината е, че не трябва да се яде три часа преди лягане, а вечерята трябва да е лека.

Мазнините са вредни

Мазнините често се смятат за вредни за вашето здраве, но истината е,ч е не можем да усвоим храната нормално без тях. Те помагат за метаболизма на витамините А и Е и ако в тялото ви няма достатъчно мазнини, то спира да произвежда хормони. Липсата на мазнини също води до по-бързо стареене на кожата и увреждане на черния дроб. Ето защо трябва да ограничите консумацията на растително масло, например, но не и да го изключвате напълно. Най-добрата идея би била да ядете по-малко храна, която съдържа скрити и обикновено нездравословни мазнини, като колбаси, майонеза, бисквитки или сладкиши.

Похапванията между основните хранения са нездравословни

Всъщност те са необходимост. Ако се грижите за здравето си, трябва да допълвате енергията си от време на време. Въпреки това, тези похапвания трябва да бъдат балансирани с храни като ядки или плодове.


Всички органични храни са здравословни

Продуктите, маркирани като "органични" (т.е. произведени без ГМО, пестициди или добавки) често не се различават от обичайните, освен по високата си цена.

Кафявият на цвят хляб е по-здравословен от белия

Ако хлябът е кафяв, не е задължително да съдържа много фибри. "Здравословният" кафяв цвят може да се дължи на карамела в тестото или други оцветители. Енергията, съдържаща се в кафявия хляб, е почти същата като в белия хляб и можете да наддадете на тегло и в двата случая. По-здравословните видове са пълнозърнестите изделия.

Соковете са толкова полезни, колкото и самите плодове

Сокът не съдържа почти никакви фибри, а количеството на витамини и минерали е значително по-ниско в сока, отколкото в самия плод. Ето защо е по-добре да ядете пресни плодове винаги, когато можете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay