Киселите бонбони помагат при паническа атака?

Киселите бонбони помагат при паническа атака?

Колкото и странно да звучи, безпокойството може да бъде полезно в някои ситуации. Може да ви даде тласък на адреналина, когато се сблъскате със специфична ситуация или да ви насърчи да спрете и да помислите, преди да вземете важно решение. Но когато реакцията ви на тревожност е твърде интензивна, можете да изпитате нервност и да започнете да се потите - понякога в най-неподходящите моменти. Ако се чувствате неспокойни и трябва бързо да се заземите, има един необичаен метод, който може да ви помогне.

Често срещан трик е да щракнете ластик на китката си всеки път, когато почувствате, че настъпва паника. Някои от тези тактики са по-тясно свързани с терапията на отвращение, която свързва неудобното усещане с тревожност, за да се опита да възпре мозъка от паника.

По-нова тактика, смучене на кисели бонбони, използва същия сензорен метод, с изключение на болката. Целта му е да разсейва мозъка с усещане, вместо да го наказва. Ето как киселите бонбони могат да ви помогнат да се успокоите при пристъп на паника.

Наистина ли бонбоните помагат?

Micheline Maalouf, лицензиран терапевт, публикува видео в TikTok, където съветва да си хапнете кисел бонбон, когато започне паническа атака. Вместо да се съсредоточи върху вашите симптоми, мозъкът ви ще бъде шокиран от силно киселите усещания, които ефективно ви разсейват от вашата тревожност.

Киселите бонбони помагат при паническа атака?

По време на паническа атака не само сте фокусирани върху безпокойството, но и полагате усилия, за да контролирате атаката. Това може да създаде допълнителен натиск, особено ако сте на обществено място. Като щракане на ластик на китката си, мозъкът ви временно се насочва в друга посока, когато тръпчивостта на бонбона надмине вкусовите ви рецептори. Вече не мислите как да намалите безпокойството си, вместо това мислите за вълните от кисело, завладяващи езика ви.

Киселият бонбон пренасочва вниманието ни бързо към усещането за вкус, интензивно, което от своя страна потиска нашата амигдала (чувствителната част на мозъка) и ни дава по-добър достъп до фронталния ни церебрален кортекс (мислещата част от нашия мозък).

Какви други сензорни трикове могат да помогнат?

Тъй като трикът разчита на вашето усещане за вкус, други вкусове с шок фактор също могат да свършат работа. Ако киселото не ви харесва, можете да опитате нещо много солено или пикантно. Тези храни обаче не са удачни за всяка ситуация. И ако имате чувствителен стомах (друг страничен ефект от стреса и безпокойството), яденето може да не е най-доброто лекарство за вашата паническа атака. За щастие специалистката предлага няколко други сензорни техники.

В друго видео Maalouf предлага да поставите ледено ледено кубче на чувствително място, като врата си. Ако сте у дома, хладният душ също може да помогне да разсеете мозъка си. Текстурата е отлична за вашето усещане за допир, като постелка за акупресура с шипове, върху която можете да легнете или да стоите, като ви помага да се разсеете притесненията си. Обонянието отдавна е канал за създаване на успокояващи усещания. Лавандуловото и лимоновото масло са популярни варианти за облекчаване на тревожността като много хора с тревожност опитват ароматерапия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay