Депресия или бърнаут- как да разберете какво е?

Депресия или бърнаут- как да разберете какво е?
Pexels

В даден момент всеки е изпитвал временно чувство на тъга, изтощение и раздразнителност. Когато тези чувства се установят за по-дълго време обаче, може да е трудно да се определи какво точно изпитвате и какво трябва да направите, за да се справите с тези чувства. Няколко симптома се припокриват, като и депресията, и бърнаутът често се проявяват като загуба на интерес към нещата, които обикновено харесвате, постоянно емоционално изтощение и чувство на празнота и безнадеждност.

От по-дълго работно време до повишени изисквания у дома, стресът е проникнал в почти всеки аспект от живота ни. Ако сте се чувствали претоварени и не можете да разберете дали сте депресирани или изтощени, попаднали сте на правилното място.

Ето как да разберете каква е разликата между депресия и бърнаут: 

Какво е бърнаут? 

Бърнаутът е бавно изтичане на вашата енергия за продължителен период на стресово време, свързано с претоварване. Най-просто казано, бърнаутът е изтощение. Чувствате се изтощени и нямате желание за нищо допълнително, освен да преживеете деня, а когато е наистина лошо, дори нямате възможност да станете от леглото.

Въпреки че прегарянето често е свързано с работата, не се ограничава дотам. Хората, които се грижат за членове на семейството или приятели, също често се борят с бърнаут. Тъй като бърнаутът се промъква бавно и се натрупва постепенно, може да не осъзнаете, че сте тръгнали по този път.

След като достигнете тази точка, това, от което наистина се нуждаете, е почивка. Ако обстоятелствата ви не позволяват това, това може да подхрани чувството на безсилие, което подхранва цикъла на прегряване.

Симптоми на бърнаут

Симптомите на прегряване могат да се проявят по различни начини. Може да изпитате физически симптоми на бърнаут, както и промени в емоционалното и психическото състояние. Следните са всички потенциални симптоми на бърнаут:

Чувство на гняв или тъга

Умора или липса на енергия

Чувство на безнадеждност или безпомощност

Чувство на изтръпване

Безсъние или хиперсомния

Намалена способност за мислене или концентрация

Нерешителност

Чувство на напрежение 

Промени в апетита

Цинизъм

Чувство на откъснат или неангажираност

Намалена мотивация

Физическо неразположение, включително храносмилателни проблеми, скърцане със зъби, симптоми на настинка и главоболие

Симптомите на бърнаут могат да варират от човек на човек, но често включват чувство на преумора и стрес, липса на енергия, чувство на цинично или негативно отношение към работата ви и трудности да се съсредоточите върху задачите. Бърнаутът обикновено се свързва с нещо конкретно, като вашата работа, работната ви среда или вашите колеги и ръководители.

Депресия или бърнаут

Докато депресията споделя много от същите симптоми като бърнаута - включително загуба на интерес към нещата, които някога са ви харесвали, промени в апетита и безсъние или хиперсомния - основната причина е съвсем различна.

Най-общо казано, бърнаутът е фокусиран и свързан с професионалните области, докато депресията може да бъде предизвикана, обострена и поддържана от различни фактори като генетика, негативни житейски събития и травматични събития. Бърнаутът също не е медицинска диагноза, въпреки че оставено без внимание, то може да започне да оказва влияние върху психическото и физическото здраве на човек.

Ако премахнете най-големия източник на стрес от живота си – като си намерите нова работа, например – и забележите незабавно облекчение, вероятно сте изпитвали бърнаут. При депресията не е гарантирано, че премахването на специфичен стресов фактор ще облекчи симптомите без друго лечение и промени в начина на живот, особено защото някои хора са генетично предразположени към депресия.

Ако забележите, че изпитвате симптоми на депресия или бърнаут и това оказва значително влияние върху способността ви да функционирате, добре е да говорите с професионалист. Той може да ви помогне да разберете по-добре какво може да се случи и как най-добре да лекувате симптомите си, за да си осигурите облекчение възможно най-скоро.

Как се лекува депресия?

Когато се чувствате депресирани, може да бъде изключително трудно да отговорите на нуждите си – но е важно да го правите. Говорете с лекар или лицензиран терапевт относно вашите симптоми. Ако изглежда, че депресията е най-вероятният виновник, лечението се фокусира върху три области: промени в начина на живот (като поддържане на физическа активност или промяна на средата), терапия чрез разговори и лекарства. 

Обикновено хората с клинична диагноза депресия, които се занимават и с трите области – промяна на начина на живот, терапия и лекарства – виждат най-добри резултати. Индивидите обаче се различават и предпочитанията също варират. Някои хора може да предпочетат да започнат с едно лечение и да наложат друго, ако е необходимо, докато други избират да започнат с няколко лечения едновременно. 

Как да се възстановим от бърнаут

Тъй като бърнаутът обикновено е свързан с външни изисквания, важно е да спрете и да направите инвентаризация [на своите ангажименти]. Направете списък с ежедневните си задължения. След това попитайте какво непременно трябва да се направи. Какво може да се отложи? Какво може да се делегира? Какво може да се отмени завинаги?

Ключът е да прецените кои са истински важните неща, за да им дадете приоритет и да се отървете от останалите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay