Наистина ли стомахът се свива, когато ядем по-малко?

Ето каква е истината

Наистина ли стомахът се свива, когато ядем по-малко?

Когато се опитвате да отслабнете, може да почувствате, че стомахът ви се свива, когато ядете по-малко и сте се фокусирали върху здравословното хранене. По същия начин изглежда сякаш се разширява, когато се отпуснете и хапвате по- големи количества. Но може ли наистина стомахът ви да се свива и разширява?

Всъщност, този процес е малко по-сложен, отколкото ние си го представяме. Стомахът е орган, който има функцията да се разширява.

Когато се храним, храната не се пълни в една голяма торба, както си го представяме ние. Първо, храната отива в горната част на стомаха, в нещо, наречено фундус. Фундусът се разпъва колкото е възможно повече, за да събере възможно най-много храна, но все пак и той има известни прагове. Някои хора могат да погълнат огромно количество храна, докато други нямат толкова място. Това обяснява защо понякога нямаме място за десерт, например.

Ако изядете по-голямо количество храна, стомахът ви не се разпъва магически и не остава завинаги в тази форма- той се свива обратно, до предишния си размер само за няколко часа, например 4. Но ако редовно ядете повече от обичайното и с по-бързи темпове, отколкото стомахът ви може да сигнализира на мозъка ви, че сте сити, възможно е стомахът ви да се адаптира към ситуацията и да се разшири за постоянно.

От друга страна, ако ядете по-малко от обикновено известно време, стомахът ви няма да се свие, но няма да може да побира толкова храна, колкото преди. Това обяснява защо се чувствате сити по-рано, когато хапнете повече храна след диета.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay