Питайте специалиста: Какво е решението на вашия кожен проблем?

Д-р Ани Цветанова-Радева е специалист по дерматология и венерология. Тя ще ви помогне да намерите решение на проблемите с кожата

Всяка жена в даден период от живота си се сблъсква с досадни, но невинаги безобидни проблеми, засягащи кожата. Много са факторите, които оказват влияние върху нейното състояние. Ето защо една дама трябва да предприема необходимите грижи за своя тип кожа.

Скорошни проучвания доказват неоспоримата роля на стила на живот и вредните навици върху вида на кожата и процесите на стареене. Тютюнопушенето, алкохолът и неправилното хранене са само част от най-големите врагове на кожата, които с достатъчно силна воля и желание можете да отпратите в миналото.

Има обаче и фактори, чието влияние не можете да избегнете, колкото и усилия да полагате. Това са т.нар. "външни” фактори, които се отразяват върху състоянието на кожата. Малка част от тях са климатичните условия, ултравиолетовите лъчения (както от слънцето, така и изкуствени - солариуми), замърсяването на околната среда, всекидневният контакт с различни препарати и т.н.

Виждате колко много и различни са "враговете” на кожата. Наясно сме, че колкото и да се опитвате да ги избегнете, няма как да предпазите кожата си от всеки един от тях. Затова решихме да ви помогнем в битката с кожните проблеми.

Именно те ще бъдат приоритет за Jenite.bg и нашата рубрика "Питайте специалиста”. Гостува ни д-р Ани Цветанова-Радева. Тя е специалист в сектор дерматология и венерология със забележителен опит в областта. Именно тя ще ви помогне да откриете отговор на въпросите, които ви интересуват.

Ако искате да знаете как да предпазите кожата си от неблагоприятните влияния по най-добрия начин, както и да научите повече за вашия личен кожен проблем, не се колебайте да изпращате въпросите си към нашия специалист. Всеки един въпрос на тема "Кожни проблеми” ще получи съответния отговор! Питането си можете да отправите тук.

Питайте специалиста: Какво е решението на вашия кожен проблем?Thinkstock/Guliver

А сега ще ви запознаем накратко с три от най-често срещаните кожни проблеми.

Невродермит (атопична екзема, ендогенна екзема, атопичен дерматит)
Това е хронично кожно заболяване, при което кожата реагира със свръхчувствителност към външни или вътрешни фактори.

Невродермитът, сенната хрема и алергичната астма оформят атопичният кръг. Невродермитът често започва още в ранното детство - след 6-месечна възраст. Може да рецидивира през целия живот или напълно да изчезне с пубертета. Обичайно 10-15% от всички подрастващи са засегнати от невродермит, като тази тенденция се повишава през последните години.

Основните симптоми на невродермит са суха кожа и сърбеж, повишена склонност към възпаление, която се базира на промененото състояние на съпротивителните й сили, повишена пропускливост на различни дразнители и намалена способност за борба с кожните инфекции. Стресът и потта засилват тези симптоми.

Питайте специалиста: Какво е решението на вашия кожен проблем?Thinkstock/Guliver

Псориазис
Това е хронично кожно заболяване, което при по-тежки случаи може да засегне ставите и вътрешните органи. Псориазисът протича на пристъпи. Между пристъпите кожата може да възвърне нормалния си вид. Пристъпите могат да се предизвикат от климатични фактори, удари, стрес, инфекции, различни вредители, лекарства, алкохол и др. Между 1% и 2% от българското население страда от псориазис.

Понякога заболяването протича по-леко, като се изявява с бяло и сухо лющене на скалпа. Друг път поради нарушение в зреенето на кожните клетки се появяват червени плаки, които бързо се покриват с мъртви рогови клетки. Ако пърхотът се премахне се вижда много тънка кожа. Напукването й води до точковидно кървене - типичният признак на псориазиса.

Заболяването може да засегне пръстите и ноктите. Обикновено псориазисът не сърби, с изключение на скалпа. Практически не може да бъде излекуван, но симптомите му могат успешно да бъдат повлияни.

Акне
Заболяване на мастните жлези, което засяга около 80% от подрастващото българско население. При акнето често се наблюдава наследствена обусловеност. Мъжете са по-засегнати от жените. Акнето може да се появи и на по-късна възраст – 20, 30 и дори 40 години.

Акнето има различни прояви. Има разлика между акне комедоника и акне папуло-пустулоза. Тежките форми на акне, като акне конглобата, акне инверса или акне фулминанс са редки. Акне козметика се причинява от използването на мазни козметични продукти.

Обикновеното акне, което се появява през пубертета, изчезва спонтанно след 20-годишна възраст. За лечението на по-тежките форми на акне има налични много лекарствени средства на пазара. По-леките форми могат да бъдат третирани с правилна грижа за кожата. Нежното почистване и грижа са задължителни.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти