Причини, поради които да изпиете чаша вода веднага

Причини, поради които да изпиете чаша вода веднага

Водата е неорганична течност, тя няма определен вкус или цвят. Водата се състои от молекули водород и кислород с химическа формула H2O. Тя присъства във всички живи форми и животът не може да съществува без нея. Човешкото тяло е 60-75% вода. Можем да оцелеем без храна, но няма да оцелеем повече от 3 дни без вода.

Ето защо пиенето на вода е от толкова голямо значение.

За да останете хидратирани! Само 4% загуба на вода може да доведе до дехидратация, а при 15% може да бъде фатално. Леката дехидратация може да причини изтощение и загуба на концентрация, раздразнителност. Обикновено тялото ни има добре свързана система, включваща мозъка, бъбреците и други органи, които регулират и поддържат нивата на водата в баланс. Когато приемаме по-малко вода, хипоталамусът подтиква хипофизната жлеза да освободи хормон ADH, който подтиква бъбреците да задържат водата, така че урината става тъмна. Когато изпиете достатъчно количество, се случва обратното и отделяте излишъкът чрез урината.

Водата помага да се създаде слюнка, която е необходима за разграждането на храната в устата ни. Освен това поддържа устата свободна от инфекции. По-малкото приемане на вода може да намали производството на слюнка, причинявайки сухота в устата.

Водата е тясно свързана с поддържане на телесната температура в норма. През лятото сме склонни да се потим и по този начин да отделяме вода от кожата, за да поддържаме температурата си. Освен това помага за здравето на ставите ни. Водата помага за изхвърлянето на отпадъчни материали чрез пот, урина и изпражнения. Това е най-добрата детокс напитка. Предотвратява запек, когато сме дехидратирани, тялото реабсорбира течности от изпражненията, което ги прави твърди. Тя помага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителни вещества, като разтваря витамини и минерали за транспортиране.

Водата пренася всички хранителни вещества в различните части на тялото ни. Тя засилва кръвообращението, помага за доставянето на кислород и хранителни вещества до всички части на тялото. Пиенето на достатъчно вода предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Известно е, че водата помага в управлението на теглото. Научни доказателства доказват, че хидратирането помага за по-ефективното отслабване. Водата засилва метаболизма, помага за подобряване на енергийните нива и загуба на тегло. Проучване установява, че водата засилва метаболизма с 30%.

Не на последно място, добре хидратираната кожа е най-здравата кожа. Дехидратацията кара клетките да се свиват, оставяйки кожата да изглежда суха и набръчкана. Наличието на достатъчно вода означава здрава, еластична кожа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay