Няколко факта за абортите, които трябва да знаете

Няколко факта за абортите, които трябва да знаете
Pexels

Най-общо казано, абортът представлява прекъсване на бременност. Когато се случва без намеса, се нарича спонтанен аборт, а когато се налага по медицински причини или такова е желанието на жената, се извършва от лекар, като има различни видове аборт. 

Това е една от най-оспорваните теми в света, тъй като има места, на които абортите са забранени. Всеки има собствено мнение по този въпрос, но има някои факти за абортите, които трябва да знаете:

Абортът не е мода – това е концепция на 5000 години

Много хора смятат, че абортът е мода на последните десетилетия, тъй като преди това не се говори много за него. Фактите за абортите разкриват обаче, че абортът е много по-стар от движенията за човешки права през 20-ти век, които повечето хора директно свързват със съвременната свобода на жените да избират. Първите изкуствени аборти могат да бъдат проследени до древен Китай през 2700 г. пр.н.е., което означава, че извършването на аборти е част от човешкия живот от почти 5000 години.

Не всички аборти са умишлено причинени

В днешно време повечето хора свързват термина аборт със съзнателното решение за прекъсване на бременността, но фактите показват, че правилната научна употреба на термина е много по-широка. Абортът е всяко прекъсване на бременност, независимо дали е съзнателно решение или спонтанно събитие. Всъщност около 15-30% от всички бременности завършват със спонтанен аборт.

Общата граница за предизвикан аборт е около 24-та седмици

Нормалната човешка бременност продължава около 40 седмици и обикновено се разделя на три триместъра – първите 12 седмици, от 13-та до 28-ма седмица и от 29-та седмица до раждането на бебето. В по-голямата част от света абортът е разрешен до 24-та седмица от бременността, а предизвиканият аборт след този период е изключително рядък и се извършва само в крайни случаи, когато има сериозни аномалии на плода или животозастрашаващи рискове за бременните жени. Повечето изкуствени аборти се извършват преди 20-та седмица – по-малко от 2% се извършват през седмица 21 или по-късно.

Колкото по-рано се извърши изкуственият аборт, толкова по-малко са рисковете

Рискове за здравето присъстват във всяка медицинска процедура и абортът не е по-различен. Потенциалните рискове за здравето на жената включват кървене, инфекции, увреждане на шийката на матката, увреждане на вътрешните органи, невъзможност за забременяване, психологически проблеми и, в редки случаи, също смърт.

Съвременните изкуствени аборти са доста безопасни – рискът от смърт по време на аборт е 13 пъти по-малък от риска от смърт по време на раждане. Рискът също като цяло е по-малък, ако абортът се извърши по-рано по време на бременността. Например, само 1 на 500 000 жени умира по време на аборт, ако е в 8-ма седмица или в по-ранен етап от бременността. Всички статистики по-горе се отнасят за безопасни аборти, извършени от медицински експерти с подходящо оборудване – ако абортът е направен непрофесионално, рисковете, разбира се, са много по-големи.

Вакуумната аспирация е най-разпространеният хирургичен метод за индуциран аборт

При вакуумна аспирация плодът се отстранява от матката чрез засмукване. Вторият най-разпространен хирургичен метод за предизвикан аборт е кюретажът, също използван само при ранни аборти. Други техники се използват по-късно през бременността – медицинска индукция и екстракция или хистеректомия.

Медикаментозните аборти не са 100% успешни

Медикаментозните методи обикновено се използват по-често сред бременните жени, тъй като са по-малко инвазивни от хирургичните методи и включват приема на фармацевтични продукти като аналози на простагландин и антипрогестогени. Медикаментозните аборти обикновено са между 75 и 98% успешни (в зависимост от използвания метод и други фактори), а тези, които са неуспешни по различни причини, трябва да бъдат завършени хирургично.

Всяка година в света се извършват 20 милиона опасни аборта

Изчислено е, че 8-13% от всички смъртни случаи при бременност и след бременност в световен мащаб са свързани с небезопасни предизвикани аборти. Процентът на небезопасните аборти все още се оценява на почти 50% от всички аборти, извършвани всяка година.

Религиозните жени също правят аборти

37% от жените в САЩ, които са направили изкуствен аборт, се идентифицират като протестантки, а други 28% католички. Почти две трети от жените в тази група вече са имали едно или повече деца. Това показва, че въпреки че някои групи хора се противопоставят на предизвикания аборт на религиозна основа, много жени, които се присъединяват към определена религия, наистина избират да прекъснат бременността си.

Медикаментозният аборт е възможен до 49 дни след последната менструация

Жените в ранните етапи на бременността могат да избират между медикаментозен и хирургичен аборт, но с напредването на бременността хирургичният аборт става единствената възможност. Жените, които решат да направят аборт достатъчно рано, обикновено приемат комбинация от две лекарства: мифепристон, който блокира хормона прогестерон, и мизопростол, който кара матката да се свие и да изтласка ембриона.

Медикаментозният аборт не е същото като спешната контрацепция

И двете включват употребата на лекарства, но медикаментозният аборт е прекъсване на бременността, докато спешната контрацепция предотвратява бременността, преди дори да започне. Хапчетата за спешна контрацепция могат да се приемат до пет дни след незащитен полов акт. Може да причини странични ефекти като гадене и повръщане при някои жени, но е до голяма степен ефективен метод за предотвратяване на бременност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay