Първата "ферма" за бебета- какво означава това за бъдещето на човечеството

През 2017 г. учените създават BioBag, първата изкуствена утроба, използвана за отглеждане на бебе агне. Така че беше въпрос на време тази нова концепция да бъде развита за отглеждане на човешки бебета. А наскоро идеята за изкуствена утроба, наречена EctoLife, привлече вниманието към това как може да изглежда раждането на деца в бъдеще.

Според Световната здравна организация около 15% от двойките в репродуктивна възраст по света са засегнати от безплодие. Например 9% от мъжете и около 11% от жените в репродуктивна възраст в Съединените щати са имат проблеми със зачеването. В тази ситуация концепцията EctoLife може да промени живота на много хора, които се борят да заченат бебе.

Първата "ферма" за бебета- какво означава това за бъдещето на човечествотоHashem Al-Ghaili

Създателят, Хашем Ал-Гайли, също вярва, че ще направи спонтанните аборти, преждевременните раждания и цезаровите сечения нещо от миналото, да не говорим за всички други рискове за здравето на жените по време на бременност или усложненията след това. 

Първата "ферма" за бебета- какво означава това за бъдещето на човечествотоHashem Al-Ghaili

Като цяло EctoLife е концепцията за голямо съоръжение със 75 добре оборудвани лаборатории, които ще се захранват от възобновяема енергия. Всяка от тези лаборатории ще може да побере до 400 изкуствени утроби, предназначени да възпроизведат същите условия, като в матката на майката.

Всякакви заболявания или внезапни промени в състоянието на бебето ще бъдат почти невъзможни поради свободната от инфекции среда на утробите. Те също така ще разполагат със сензори, които следят жизнените показатели на бебето 24/7. И ако базираната на изкуствен интелект система забележи някакви потенциални аномалии, тя незабавно ще докладва за отстраняване на ембриона. 

Това ще бъде изключително ново преживяване и за бъдещите родители. В своето видео Хашем Ал-Гайли предполага, че те ще могат да наблюдават напредъка на детето си на своите смартфони. Специално приложение ще им предоставя и изглед на живо с висока разделителна способност. И ще могат да споделят тези кадри с близките си.

Първата "ферма" за бебета- какво означава това за бъдещето на човечествотоHashem Al-Ghaili

Известно е, че бебетата могат да разпознават езика и да учат, докато са още в утробата. Поради това Ал-Гайли също смята, че би било добре изкуствените утроби да бъдат оборудвани и с вътрешни високоговорители, така че родителите да могат да избират плейлист и да пускат музика на детето си. Или да могат да пеят и говорят на бебето, за да може да свикне с тях преди раждането.

Още едно хубаво нещо в този научнофантастичен сценарий е, че жените могат да забравят за болката от раждането завинаги. EctoLife би трябвало да осигури безопасна и безболезнена алтернатива на естественото раждане. "Раждането" ще се случва само с натискането на един бутон, така че родителите да могат да се насладят на целия процес.

Първата "ферма" за бебета- какво означава това за бъдещето на човечествотоHashem Al-Ghaili

Изкуствените утроби няма да се нуждаят от твърде много енергия, а техните дълготрайни батерии ще позволят на родителите да изваждат бебетата си направо у дома. Бебетата ще бъдат "раждани" живи и здрави, направо вкъщи. 

Днес тази идея все още е в сферата на фантазиите. Но много велики изобретения в историята са започнали като екстравагантни идеи, така че не се знае дали изкуствените утроби няма да бъдат факт след няколко години. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay