Няколко неща, които не бива да държите в банята си

Няколко неща, които не бива да държите в банята си
Pexels

Толкова сме свикнали да ходим до тоалетната и да намираме обичайните неща там, че едва ли някога се замисляме дали всъщност е "нормално" да имаме тези неща там. На пръв поглед може да изглежда, че съхранението на самобръсначката или дори тоалетната хартия в банята е повече от нормално, тъй като ще използвате тези неща там и само там. Оказва се обаче, че нещата, които обикновено намираме в баните, е по-добре да се съхраняват някъде другаде.

Ето кои са нещата, които не бива да държите в банята си: 

1. Самобръсначки

Обикновено самобръсначките, тоест ножчетата, са изработени от стомана, за да режат косъмчетата лесно и да издържат по-дълго. И въпреки че винаги използваме самобръсначката в банята, тя не бива да стои там, тъй като е прекалено влажно. Трябва да имате предвид, че продължителният контакт с вода може да доведе до ръжда на ножчетата по-бързо. В резултат на това острието ще загуби своята острота и бръсненето не само ще бъде по-малко ефективно, но може да бъде и по-болезнено.

2. Кърпи

Ясно е, че имате нужда от кърпи в банята. Те се използват при подсушаване на ръцете или лицето след измиването им и при излизане от душа, но това все още не означава, че банята е най-доброто място за тяхното съхранение. Всъщност далеч не е препоръчително да държите кърпите в банята. Както казахме по-рано, банята е изключително влажна, затова не е добра идея да държите кърпите там. Така ще се съберат микроби в кърпата. 

3. Лекарства

Съхранението на тези видове продукти в банята може да доведе до по-бързото им изгубване на лечебните им свойства и дори да ги развали поради количеството влага и топлина, което се отделя както от душа, така и от непрекъснатото използване на мивката. На опаковката на всяко лекарство пише да се държи на сухо място и това не е случайно. 

4. Бижута

Оставянето на бижутата ни в банята или по-лошо, близо до мивката или душа, е голяма грешка, която може да ни струва някои от любимите ни аксесоари. Металите ще ръждясат и потъмнеят, ако стоят на влажно.

5. Слънцезащитни продукти 

Това също е често срещан продукт, който се намира на рафтовете в банята, въпреки факта, че трябва да се съхранява на сухо място. Този крем, който обикновено се използва сезонно, не трябва да се съхранява в банята, тъй като влажността може да доведе до загуба на неговите свойства и ефекти.

6. Парфюми

Парфюмът е нещо, което използваме ежедневно, така че е нормално да стои на лесно достъпно място, като шкафа в банята, например. Но банята не е най-подходящото място и за парфюмите и това отново се дължи на влажността, както и на рязката смяна на температурата. 

7. Инструменти за маникюр и лак за нокти

Отново влажността влиза в игра като елемент, който уврежда или поне променя свойствата на нашите продукти. В този случай имаме предвид лак за нокти, но влагата също може да повреди оборудването за маникюр или педикюр. Постоянните промени в температурата в банята, причинени от душове или вани или просто чрез измиване на лицето ни върху мивката, могат да повлияят на консистенцията на лака за нокти.

8. Електрически уреди

Изключително опасно е електрически уреди да бъдат в близост до вода. За да избегнете произшествия, по-добре не дръжте сешоара или пресата си за коса в банята. 

9. Почистващи препарати

Има няколко причини, поради които съхранението на почистващи продукти в банята не се препоръчва. Впрочем същият съвет важи и за кухнята. Съхраняването им на тези места може потенциално да означава, че те са в обсега на деца. Всички знаем, че това е изключително опасно. Не само това, но и двете места са влажни. Има и много вода наоколо. Влажността и промените в температурата също могат да окажат влияние върху свойствата на почистващите продукти. Трябва да търсим сухо място, където малките деца не могат да имат достъп до тези продукти.

10. Грим и четки за грим

И гримът, и четките са неща, които често се използват в банята. За пореден път банята далеч не е точното място за съхранението им. Влажността и температурните промени могат да доведат до по-бързо износване на грима, да не говорим за потенциала, който това създава за появата на гъбички и плесени. Между другото, те всъщност могат да увредят кожата ви. 

11. Допълнителни ролки тоалетна хартия 

Тук влажността няма значение, но ако държите допълнителни ролки тоалетна хартия в банята, те може да съберат много микроби, което може да бъде опасно за здравето ви. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти