Няколко неща, които не бива да държите в банята си

Няколко неща, които не бива да държите в банята си

Толкова сме свикнали да ходим до тоалетната и да намираме обичайните неща там, че едва ли някога се замисляме дали всъщност е "нормално" да имаме тези неща там. На пръв поглед може да изглежда, че съхранението на самобръсначката или дори тоалетната хартия в банята е повече от нормално, тъй като ще използвате тези неща там и само там. Оказва се обаче, че нещата, които обикновено намираме в баните, е по-добре да се съхраняват някъде другаде.

Ето кои са нещата, които не бива да държите в банята си: 

1. Самобръсначки

Обикновено самобръсначките, тоест ножчетата, са изработени от стомана, за да режат косъмчетата лесно и да издържат по-дълго. И въпреки че винаги използваме самобръсначката в банята, тя не бива да стои там, тъй като е прекалено влажно. Трябва да имате предвид, че продължителният контакт с вода може да доведе до ръжда на ножчетата по-бързо. В резултат на това острието ще загуби своята острота и бръсненето не само ще бъде по-малко ефективно, но може да бъде и по-болезнено.

2. Кърпи

Ясно е, че имате нужда от кърпи в банята. Те се използват при подсушаване на ръцете или лицето след измиването им и при излизане от душа, но това все още не означава, че банята е най-доброто място за тяхното съхранение. Всъщност далеч не е препоръчително да държите кърпите в банята. Както казахме по-рано, банята е изключително влажна, затова не е добра идея да държите кърпите там. Така ще се съберат микроби в кърпата. 

3. Лекарства

Съхранението на тези видове продукти в банята може да доведе до по-бързото им изгубване на лечебните им свойства и дори да ги развали поради количеството влага и топлина, което се отделя както от душа, така и от непрекъснатото използване на мивката. На опаковката на всяко лекарство пише да се държи на сухо място и това не е случайно. 

4. Бижута

Оставянето на бижутата ни в банята или по-лошо, близо до мивката или душа, е голяма грешка, която може да ни струва някои от любимите ни аксесоари. Металите ще ръждясат и потъмнеят, ако стоят на влажно.

5. Слънцезащитни продукти 

Това също е често срещан продукт, който се намира на рафтовете в банята, въпреки факта, че трябва да се съхранява на сухо място. Този крем, който обикновено се използва сезонно, не трябва да се съхранява в банята, тъй като влажността може да доведе до загуба на неговите свойства и ефекти.

6. Парфюми

Парфюмът е нещо, което използваме ежедневно, така че е нормално да стои на лесно достъпно място, като шкафа в банята, например. Но банята не е най-подходящото място и за парфюмите и това отново се дължи на влажността, както и на рязката смяна на температурата. 

7. Инструменти за маникюр и лак за нокти

Отново влажността влиза в игра като елемент, който уврежда или поне променя свойствата на нашите продукти. В този случай имаме предвид лак за нокти, но влагата също може да повреди оборудването за маникюр или педикюр. Постоянните промени в температурата в банята, причинени от душове или вани или просто чрез измиване на лицето ни върху мивката, могат да повлияят на консистенцията на лака за нокти.

8. Електрически уреди

Изключително опасно е електрически уреди да бъдат в близост до вода. За да избегнете произшествия, по-добре не дръжте сешоара или пресата си за коса в банята. 

9. Почистващи препарати

Има няколко причини, поради които съхранението на почистващи продукти в банята не се препоръчва. Впрочем същият съвет важи и за кухнята. Съхраняването им на тези места може потенциално да означава, че те са в обсега на деца. Всички знаем, че това е изключително опасно. Не само това, но и двете места са влажни. Има и много вода наоколо. Влажността и промените в температурата също могат да окажат влияние върху свойствата на почистващите продукти. Трябва да търсим сухо място, където малките деца не могат да имат достъп до тези продукти.

10. Грим и четки за грим

И гримът, и четките са неща, които често се използват в банята. За пореден път банята далеч не е точното място за съхранението им. Влажността и температурните промени могат да доведат до по-бързо износване на грима, да не говорим за потенциала, който това създава за появата на гъбички и плесени. Между другото, те всъщност могат да увредят кожата ви. 

11. Допълнителни ролки тоалетна хартия 

Тук влажността няма значение, но ако държите допълнителни ролки тоалетна хартия в банята, те може да съберат много микроби, което може да бъде опасно за здравето ви. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay