Украйна се отказа от участие в "Евровизия 2019"

Украйна се отказа от участие в "Евровизия 2019"

Украйна се отказа от участие в международния песенен конкурс "Евровизия 2019", който ще се проведе през месец май в израелската столица Тел Авив.

Националната обществена телевизионна компания на Украйна.

Членът на ръководството на Националната обществена телевизионна компания на Украйна, Александра Колцова поясни, че решението е било взето след прекалената политизация на националния конкурс.

По-рано трима от класиралите се финалисти на националния украински конкурс - Марув, групите "Фрийдъм джаз" и "Казка", се отказаха от участие в "Евровизия 2019". Селекцията за представянето на Украйна в телевизионната песенна надпревара бе белязана със скандали още от самото ѝ начало. Най-напред групата "Анна Мария", достигнала до финала на подбора, публично отказа да нарече действията на Москва в Крим от 2014 година "агресия на Русия". Украинските политици се възмутиха и от факта, че до финала на националния конкурс достигна гражданката на Русия Юлия Юрина, представителка на групата "Юко".

Когато победител стана изпълнителката Марув, тръгнаха призиви тя да не представлява Украйна на "Евровизия 2019", заради гастролите на певицата в Русия. Украинската обществена телевизия и Марув така и не постигнаха споразумение и не подписаха договор за нейното участие в израелската столица Тел Авив. След това ръководството на медията влезе в преговори с членовете на "Фрийдъм джаз", но и те не приеха предложението на телевизионната компания. На свой ред участниците в група "Казка" написаха в Инстаграм, че виждат своята мисия в това да обединяват хората, а не да ги разделят.

По-рано днес вицепремиерът на Украйна Вячеслав Кириленко излезе с инициативата за промяна в правилата на националния конкурс за участие в "Евровизия", в които да се добави точка за недопускане на онези изпълнители, които гастролират в Русия.

След като узна за отказа от участие, обявен от украинската обществена телевизия, Кириленко определи това решение като нелогично. "Считам за нелогично да не се представим на "Евровизия 2019". Но решението на обществената телевизия да прекрати преговорите с участниците е нейно право и е в границите на нейните пълномощия", заяви Кириленко.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay