Кърмене и прием на лекарства- какво трябва да знаете?

Кърмене и прием на лекарства- какво трябва да знаете?
Pexels

В даден момент от периода на кърмене, почти всяка жена се разболява. Настинка, грип, вирус, това са съвсем нормални неща. По време на кърмене обаче има много лекарства, които не можете да приемате. 

Различни количества от лекарствата, които приемате, могат да преминат в кърмата. Така че, независимо дали кърмите или се изпомпвате, ето някои ключови точки относно лекарствата за обикновена настинка и грип, които трябва да имате предвид, докато кърмите. Включихме и няколко алтернативи на лекарствата, които са безопасни за кърмачки.

Мога ли да приемам лекарства за настинка и грип, докато кърмя?

Краткият отговор е да, с някои изключения. Например, ако температура, болки или главоболие са вашите симптоми, ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Advil или Motrin) обикновено могат да се приемат. Въпреки това, други лекарства, като псевдоефедрин, не са особено подходящи.

Освен лекарствата без рецепта и предписаните лекарства, има и няколко домашни средства, които можете да опитате.

Трябва ли да продължа да кърмя, докато съм болна?

Трябва ли да кърмите, докато сте болни? Да! Кърменето на вашето бебе, докато сте болни от настинка или вирус, може да помогне за предаването на антитела на вашето мъниче като защита. Ако се притеснявате да не предадете микроби на вашето бебе, знайте, че докато започнете да виждате симптомите да се развиват, малкото ви вероятно вече е било изложено на вируса. Но чрез антителата в кърмата можете да дадете на вашето бебе преднина в борбата с инфекцията. 

Какво трябва да знаете за лекарствата за температура и болкоуспокояващите при кърмене

Като цяло ацетаминофенът (парацетамол) и ибупрофенът се считат за безопасни за прием от кърмещи майки.

Парацетамол

Ацетаминофенът е идеален за овладяване на болката и лечение на температура при кърмачки. В допълнение, нежеланите реакции при кърмачетата са редки и количеството, предавано в кърмата, е изключително малко.

Ацетаминофенът е в категорията на най-безопасните лекарства за прием.

Ибупрофен

Ибупрофенът също е безопасен избор за облекчаване на болката и понижаване на температурата при кърмачки. Ниските нива се екскретират в кърмата и това, което се отделя, е под това, което би се считало за безопасна доза за бебето.

Какво трябва да знаете за лекарствата за кашлица при кърмене

Обичайните лекарства за кашлица включват гуайфенезин и декстрометорфан.

Гуайфенезин

Отхрачващо средство, гуайфенезинът помага за разхлабването на секретите, така че да можете да ги изкашляте. Въпреки че гуайфенезинът не е добре проучен при кърмещи майки, той обикновено се счита за безопасен.

Декстрометорфан

Нивата на декстрометорфан, подтискащо кашлицата, прехвърлени на кърмачето са ниски и няма да повлияе на бебето.

Декстрометорфан е най-безопасното средство за потискане на кашлицата за кърмещи, но е важно да следите вашето бебе за отпадналност и липса на апетит.

Кодеин

Това е наркотично лекарство с рецепта, използвано за намаляване на болката и понякога се използва за намаляване на кашлицата. Кърмачето трябва да се наблюдава внимателно, ако майката приема лекарства, съдържащи кодеин. 

Бензонатат

Това също е лекарство с рецепта. Бензонататът може да бъде токсичен за децата дори в ниски дози. Поради тази причина е добре кърмачките да избягват тази съставка. 

Естествени и домашни средства за лечение, когато кърмите и сте болни

Ако искате да пропуснете лекарствата, има няколко естествени домашни средства, които да опитате.

Физиологичен разтвор

Това е най-безопасното лечение за риносинузит (известен още като инфекция на синусите) при кърмещи майки. Просто промивайте носа с физиологичен разтвор. 

Цинк

Ако започнете в рамките на три дни след появата на симптомите, цинкът може да помогне за лечение на симптомите на настинка. Цинкът често се среща в таблетки за гърло и спрейове за нос. Въпреки че тези продукти не са добре проучени при кърмещи жени, е малко вероятно допълнителният цинк да навреди на кърмачето, когато се използва за кратко време.

Мед

Медът ефективно лекува кашлица и настинка, но следете внимателно вашето бебе за реакция, тъй като е сериозен алерген.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay