Всичко, което трябва да знаете за медикаментозния аборт

Няколко факта за тези хапчета

Всичко, което трябва да знаете за медикаментозния аборт

Този вид аборт- с хапче, наречен още медикаментозен аборт, става все по-популярен, поради няколко причини. Процедурата е неинванзивна, не е необходима анастезия и почти винаги може да се случи в дома ви. За да хвърлим известна светлина върху тази безопасна и ефективна процедура, ще ви споделим няколко факта.

Какво представлява?

Абортът с медикаменти не е просто "хапче за аборт", а комбинация от две лекарства, предписани от лекар, които работят заедно, за да прекъснат бременността. Използваните две лекарства са мифепристон и мизопростол. Мифепристон, който се приема първи, действа чрез блокиране на прогестерона - хормон, необходим за поддържане на бременността - и предизвикване на отделяне на ембриона от стената на матката. Мизопростол се приема в рамките на един-два дни след приемане на първото хапче, обикновено у дома, и работи като причинява спазми, които изчистват матката, нещо като менструация.

Кой може да го използва


Абортът с медикаменти е безопасна (и често срещана) процедура за прекратяване на бременността в първия триместър. До  10-тата седмица или около два месеца след първия ден от последния ви цикъл, може да направите такъв абборт. След 10 седмици (или на 71-ия ден след първия ден от последния ви период), можете да направите аборт в клиника.

Как да го направите

След като видите 2 чертички на теста за бременност, задължително трябва да посетите гинеколог. След като обясните, че желаете да прекъснете бременността, вашият лекар ще ви предложи възможните варианти.

Какво да очаквате

Вашият лекар ще ви направи тест за бременност и ще ви направи ултразвук, за да определи в коя седмица от бременността сте. Ще получите писмени указания как да приемете хапчетата. Повечето хора не получават никакви странични ефекти след приемането на първото хапче, но не е изключено да започне да ви се гади или да получите кървене. Второто хапче причинява обилно кървене, тъй като неговата функция е да изчисти матката от всичко, което е в нея. Ще почувствате спазми със силата на менструалните спазми, но е възможно и спазмите да са по-силни и да получите по-обилно кървене от очакваното. Не е нормално да има големи парчета тъкан или кръвни съсиреци. Кървенето трябва да намалее след няколко часа, обикновено 4-5. Крампите продължават ден или два и намаляват с течение на времето. В никакъв случай не трябва да приемате аспирин през този период, тъй като той причинява по-силно кръвотечение.
Кървенето и зацапването може да продължат в продължение на две до три седмици след аборта. Вашият лекар ще Ви накара да се върнете за проследяване, където ще получите кръвен тест и евентуално друг ултразвук, за да сте сигурни, че абортът е успешен и вие сте добре.

Какви са страничните ефекти

Повечето хора сравняват медикаментозния аборт с усещането за ранен спонтанен аборт - така че основните физически ефекти са кървене и спазми. Другите странични ефекти обаче включват гадене, повръщане, диария, замайване, умора и лека треска. Рискът от инфекция при медикаментозен аборт е много нисък, но не напълно невъзможен. Ще ви предпишат антибиотици, ако имате инфекция.

Безопасно ли е?

Страничните ефекти са рядно срещани. Наблюдават се при по-малко от 1% от хората. Най-честата нежелана реакция е, че абортът е неуспешен и пациентите не могат да решат дали да повторят процедурата или да направят обикновен аборт.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

14 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay