Ключът към успеха на истинския лидер

Кратък наръчник на успешния и уважаван началник

Ключът към успеха на истинския лидер

Ако заемате ръководна позиция във фирмата, за която работите, или стремежът ви е един ден да си заслужите такава, трябва да знаете, че да бъдеш шеф не е чак толкова лесно, колкото изглежда отстрани.

Един лидер трябва да притежава качества и умения, които да го издигат в очите на служителите. Дали вие можете да се похвалите с такива, или тепърва ще ви се наложи да ги овладявате? Преценете сами, като видите какъв трябва да бъде успешният лидер.

1. Той се ползва с доверието на служителите
Уважение не се печели с високомерно поведение. Бъдете комуникативни - срещайте се често с подчинените си и обсъждайте с тях работата и развитието им. Бъдете честни, но не груби.

Когато служителите се уверят, че не се стараете да се налагате, а желаете да им помогнете, ще спечелите тяхното доверие. Следващата стъпка е да го задържите.

Ключът към успеха на истинския лидер

2. Той е техен приятел
Успешният лидер винаги е насреща, когато някой има нужда от неговата подкрепа. Той не отхвърля молбата за помощ. Дори когато става въпрос за лична услуга.

Разговаряйте със служителите във фирмата така, сякаш говорите със свои приятели. Те ценят топлото отношение и в замяна вие ще получите същото.

3. Той насърчава персонала!
Добрият шеф се познава по успеха на компанията, която управлява. За да бъде постигнат той, е необходимо служителите да имат стимул за получаване на добри резултати.

Насърчавайте подчинените си. Недейте да гледате на тях като на машини, които трябва да свършат работата си в срок. Окуражавайте ги - подкрепяйте новите им идеи и им давайте съвети, когато нещо не ви харесва.

За успешното развитие на цялата фирма трябва всеки отделен човек, който работи в нея, да търси успеха. Изградете си индивидуален подход към всеки, в зависимост от неговите качества, умения и характер.

Ключът към успеха на истинския лидер

4. Той има визия за бъдещето
Умелият лидер знае каква посока следва. Уверете се, че и служителите са наясно. Представяйте своята ясна визия за бъдещето, за това как компанията трябва да се развива.

Добрият шеф показва цялата картина - знае кое е следващото нещо, което трябва да се случи, кога и как точно да бъде осъществено. Без визия за бъдещето няма как да бъде изградена каквато и да било фирмена политика.

5. Той има умения и ги демонстрира
Много често хората се оплакват от своя "некомпетентен шеф”, който заема ръководна длъжност, но всъщност не разбира нищо от работата, която се върши. Затова показвайте на какво сте способни.

Притежавате ценни качества - не ги пазете за себе си. Служителите имат нужда да виждат, че човекът, на когото са подчинени, е квалифициран и знае какво прави. Освен това, когато демонстрирате уменията си, останалите се учат от вашия опит.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay