Помага ли магнезият за подобряване на качеството на съня?

Помага ли магнезият за подобряване на качеството на съня?

Когато става дума за средства, които ни помагат да заспим, най-познатото наименование за нас е мелатонина, известен още като добавката на хормона на съня. Но сега все повече и повече хора използват магнезий като негов заместител.

Липсата на сън се отразява на ума ни, настроението и продуктивността. Усещането за умора се отразява негативно върху способността ни да спортуваме, да работим и изобщо да изпълняваме дневните си задачи с лекота. Недостатъчната почивка през нощта дори обтяга отношенията ни със семейството и приятелите.

Заради днешния забързан живот, вероятно много от вас страдат от недоспиване. Но какво общо има магнезият с това?

Какво представлява?

Магнезият е минерал, който помага на повече от 300 ензима да извършват различни химични реакции в тялото, включително контрол на кръвната захар, регулиране на кръвното налягане, производство на енергия, гликолиза, мускулна и нервна функция, окислително фосфорилиране и синтез на протеини.

Магнезият също действа като електрически проводник, който свива мускулите и кара сърцето да бие стабилно.

Помага ли магнезият за подобряване на качеството на съня?

Може ли да направи сънят ни по-пълноценен?

От една страна, магнезият е важен играч в много от стъпките по превръщане на протеините в химикали, които засилват чувството на сънливост. Той също така помага за успокояване на нервната система, като ѝ помага да работи по-ефективно.

Магнезият също играе роля в мускулната релаксация и нервната функция. Ето защо той често е добавка, която помага на хора със синдрома на неспокойните крака. Този минерал също помага на тялото да поддържа нивата на GABA (или гама-аминомаслена киселина), невротрансмитер, който е отговорен за "изключването" на будността.

За какво друго ни помага?

Магнезият може също така да помогне на нивата на допамин в тялото да се повишат, което може да подобри настроението ви, казва д-р Уинтър. И ако мигрената ви държи будни, добре, това може да помогне за облекчаване и на тях, според Американската фондация за мигрена .

Като цяло магнезият може да има успокояващ ефект върху тялото. Той може да помогне за отпускане на мускулите и тъй като може да увеличи функцията на инхибиторния невротрансмитер GABA, това допринася за способността му да помага за намаляване на тревожността. Магнезият има потенциала да подобри симптомите на тревожност при хора, предразположени към нея, както и свързаната с ПМС тревожност при жените.

Ако имаме недостиг на магнезий?

Магнезият се набавя доста лесно чрез храната. Въпреки това, ако не получавате достатъчно магнезий чрез храненето си, вие сте изложени на риск от дефицит. Хората, които имат лоша, небалансирана диета като цяло, всеки, който има неспособност да абсорбира магнезий поради определени заболявания на червата или прекомерна употреба на лаксативи, или хора, които имат проблеми с бъбреците или диабет, може да са изложени на по-голям риск от магнезиев дефицит. Да имате сериозен дефицит на магнезий обаче е доста рядко.

Помага ли магнезият за подобряване на качеството на съня?

Храни, богати на магнезий

Това са бадеми, спанак, соево мляко, фъстъчено масло и авокадо, които са добри източници на магнезий. Също така често се среща в млечни продукти като яйца, мляко и кисело мляко, заедно с бананите.

Можем ли да предозираме с магнезий?

Ако надхвърлите прага от 350 милиграма, вероятно ще се сблъскате с диария.

Много големи дози на магнезий, например 5000 милиграма на ден, могат да доведат до магнезиева токсичност, която може да причини неравномерен сърдечен ритъм, нарушена бъбречна функция или дори сърдечен арест. Но отново, това е в изключително високи дози и не е нещо, за което да се притеснявате, ако приемате някакво количество в рамките на препоръчителния дневен прием.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay