Трябва ли да посетите лекар за тази остра болка в стомаха?

Ето кога трябва да отидете на лекар и какво да очаквате

Трябва ли да посетите лекар за тази остра болка в стомаха?

Всички сме били там: вършим обичайните си задължения и изведнъж усещаме остра болка в стомаха...

...или поне го чувстваме по този начин. И докато симптомите могат да бъдат лесно идентифицирани, причината обикновено е по-трудно откриваема. Острата коремна болка сама по себе си може да означава всичко. Всъщност списъкът на възможните виновници е почти безкраен. Възможните причини за остра стомашна болка могат да преминат от ежедневните дразнения до медицински спешни случаи и от чисто физиологични причини до емоционални състояния. 

Тези потенциални причини могат да бъдат всичко, от киселинен рефлукс до хранителни алергии, стрес, синдром на раздразнените черва (IBS), апендицит или менструални спазми. Други причини за остра болка в стомаха включват отравяне с храна, инфекции, колит, ендометриоза, жлъчни камъни, стомашни язви, възпалителна болест на червата, дивертикулит, проблеми с жлъчния мехур и чернодробно заболяване. Така че, да....

За щастие, когато изпитвате остра болка в стомаха, не е необходимо да поставяте диагноза сами; можете да го оставите на професионалистите. Най-важното е да знаете дали е време да потърсите медицинска помощ. Ето какво трябва да знаете:

Кога да посетите лекар


Тъй като има толкова много потенциални причини за остра стомашна болка, никой не трябва да се опитва да се диагностицира сам. Едно от ключовите неща е да се определи дали болката е нещо, което ще изисква медицинско внимание и лечение, или е нещо, което ще е краткотрайно и не е нужно да се лекувате. Вместо това, казва Вълк, "Едно от ключовите неща е да се определи дали болката е нещо, което ще изисква медицинско внимание и лечение, или ако това е нещо, което ще е краткотрайно и не е нужно да се лекувате".
Първото нещо е времето. Зависи дали е краткосрочно или дългосрочно. Ако това е еднократно събитие, което идва или продължава само няколко дни, трябва да го проследите с менструален цикъл, храни, които сте яли, и други симптоми, за да определите дали ... трябва да се обадите на Вашия лекар. Например, ако сте в средата на цикъла си и се появява веднъж и след това изчезва след 24 до 48 часа - и не е свързан с нищо друго - просто трябва да следите дали ще се повтори.


Има обаче няколко признаци, че трябва да потърсите незабавно медицинска помощ.

Всичко, свързано с температура, се нуждае от лекарска намеса. Хроничната остра коремна болка, свързана със загуба на тегло, винаги е притеснителна - това обикновено означава, че това е нещо, което засяга способността на някой да яде. Също така, ако болката е достатъчно силна, за да ви събуди, това е още един знак, че това може би е нещо значително. Разбира се, всичко, което е много тежко и продължително, трябва да бъде погледнато.

Други червени флагове са диария, повръщане, затруднения при ходене.

Какво да очаквате

Ако решите да посетите лекар, той ще проведе физически преглед и ще ви зададе няколко въпроса, за да разбере по-добре причината за коремната болка.


Вашият лекар може да ви зададе конкретни въпроси, като например дали болката е в определена посока или остава на едно място, дали болката е постоянна или на моменти и дали болката се свързва с други симптоми като диария или гадене. За да помогнете на Вашия лекар да постави най-точната диагноза, обърнете внимание, ако болката се влошава в конкретни ситуации, за да можете да споделите тази информация, когато ви попитат.


Местоположението на коремната болка може също така да даде някои улики по отношение на източника й. Например, болката в горния квадрант на стомаха може да сигнализира за заболяване на жлъчния мехур или за чернодробно заболяване, докато болката в левия долен квадрант може да означава болка, която произтича от яйчниците, ендометриозата, дивертикул, възпаление или възпалителното заболяване на червата. Болката от дясната страна на стомаха може да означава апендицит, възпалително заболяване на червата, инфекция или възпаление.


Разбира се, всичко, което пациентът предоставя по отношение на неща, които могат да бъдат свързани с него, е много полезно, за да може лекарят да разбере какво се случва. Тъй като възможностите са толкова много, след въпросите, лекарят ще прецени какви изследвания трябва да ви назначи.


Тъй като може да бъде предизвикателство за лекарите да диагностицират коренната причина за остра болка в стомаха, може да си струва да получите второ мнение, особено ако болката продължи след лечението. Бъдете най-добрият защитник на тялото си и, ако не сте доволни от диагнозата или лечението, не се отказвайте, докато не намерите облекчението, което заслужавате.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay