Вредно ли е да лакираме ноктите си по време на бременност?

Вредно ли е да лакираме ноктите си по време на бременност?

Бременността е период, в който ставаме по-предпазливи и започваме да внимаваме с какво се храним, какви действия извършваме и каква козметика изпозлваме. Чест въпрос, който си задаваме е дали е безопасно да лакираме ноктите си, докато сме бременни.

От научна гледна точка не може да се каже много за опасностите от маникюра по време на бременност поради липсата на достатъчно проучвания, проведени по темата. Все пак повечето експерти биха се съгласили, че маникюрът не вреди пряко нито на бебето, нито на майката. 

Лакирането на ноктите по време на бременност обикновено се счита за безопасно и не може да навреди директно на бебето. Вредата идва, ако бременната майка развие кожни инфекции поради неправилна и нехигиенична грижа за ноктите.

Какви са евентуалните рискове?

Маникюрът не представлява опасност за живота на бременните жени и плода, ако е направен правилно и с висококачествени продукти. Все пак съществуват някои рискове, които трябва да имате предвид.

Бактериални, гъбични и вирусни инфекции

Няколко риска могат да допринесат за появата им както при майката, така и при нероденото дете по отношение на хигиената и санитарните условия в салона за нокти, като бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Бактериални инфекции: 

Симптоми: Подуване, зачервяване или дразнене около пръста или ноктите. 

Лечение: Както всяка бактериална инфекция, можем ефективно да лекуваме този проблем с помощта на антибиотици, които могат да помогнат за укрепване на имунната система на организма и да предотвратят разпространението на инфекцията. 

Гъбични инфекции:

Симптоми: Те могат да придадат на ноктите ви жълтеникав цвят. Може също да изглежда, че ноктите ви се отделят или повдигат от пръстите ви.  

Лечение: Гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични лекарства, които се приемат през устата. Възстановяването от тази инфекция може да продължи от няколко месеца до една година. 

Вирусни инфекции: 

Симптоми: Плантарните брадавици са типични симптоми на вирусни инфекции, заразени от салоните за нокти. 

Лечение: Те обикновено се лекуват с локални лекарства. Други видове лечение включват киселинно, лазерно лечение, криотерапия, кюретаж и изсушаване и дори имунотерапия.

Вредно ли е да лакираме ноктите си по време на бременност?

Излагане на химикали

Едно от нещата, с които трябва да внимавате в салона, особено ако сте бременна, е възможният риск от излагане на силни химикали, открити в повечето продукти за нокти. Някои от тях могат да излъчват силна миризма, но без сериозен риск, докато други могат да съдържат вредни химикали, докато изобщо нямат миризма. Ето кое е "токсичното трио", което се намира в много лакове за нокти:

Толуен

Този химикал, намиращ се и в бензина, обикновено се използва като съставка в лаковете за нокти за гладко нанасяне и завършек. Срещащ се в повечето лакочистители, толуенът има сладка, но остра миризма. 

Вредни ефекти: Излагането на толуен може да накара човек да почувства главоболие, световъртеж и дори напукана кожа. Други сериозни ефекти от твърде много излагане на толуен са репродуктивни проблеми и респираторни усложнения. 

Формалдехид

Този химикал се намира в някои лакове за нокти и втвърдители и понякога може да бъде посочен на етикета на продукта като "формалин" или "метиленгликол". 

Вредни ефекти: Ако човек вдишва формалдехид или влезе в контакт с него, той бива изложен на потенциално причиняващо рак вещество. 

Дубутил фталат

Тази химическа съставка се използва като пластификатор, за да направи лака за нокти по-гъвкав, издръжлив и по-малко податлив на пукнатини. 

Вредни ефекти: Освен че причинява алергичен контактен дерматит, дълготрайното излагане на дибутил фталат, който е пластификатор, може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците. Освен това може да повлияе негативно на репродуктивната система. 

Вдишването на тези химически съставки продължава да бъде възможен риск. В някои случаи обаче някои рискове от излагане на вредни химикали могат да произтичат от контакт с кожата и случайно поглъщане на химикала. Най-добрата практика за намаляване на риска е винаги да проверявате етикета на продукта.

Предпазни мерки, които можете да предприемете

Независимо дали ще направите ноктите си при професионалист в салон или изберете да се поглезите у дома не трябва да пренебрегвате прилагането на следните предпазни мерки, докато си правите ноктите по време на бременност. 

 Уверете се, че вашият салон спазва здравни и санитарни протоколи

Попитайте дали стерилизират инструментите си за грижа за ноктите. 

Проверете дали има добра вентилация

Въпреки че няма много какво да се направи относно химическите продукти, намиращи се в повечето продукти за грижа за ноктите, най-добрата практика за намаляване на излагането на вредни химикали е подходящата вентилация в салона. 

Проверете дали изпарените химикали могат лесно да излязат във въздуха, за да избегнете респираторни усложнения поради вдишване на тези химикали.

***

А тук можете да видите профеоналното мнение на маниюристката Елена Арт:

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay