Какво представлява постменструалният синдром?

Какво представлява постменструалният синдром?

Раздразнителност, подуване, замъгляване на съзнанието, повишено безпокойство. Приличат ви на симптомите на ПМС, нали? Ами ако тези симптоми се появят след менструацията ви? 

Това се нарича постменструален синдром. Сравнително малък процент от хората го изпитват. Той продължава от няколко дни до няколко седмици.

Какво представлява постменструалния синдром?

Въпреки, че не е толкова известен като ПМС и предменструално дисфорично разстройство - бързо търсене на "постменоструални симптоми" в Google ще срещнете много молби за помощ от хората, които изпитват тези симптоми. 

Постменструалният синдром определено не е толкова известен, както предменструалния синдром, но определено има хора, които страдат от него. Може би около 10% от жените изпитват постменструален симптом. 

Какви са симптомите на постменструалния синдром?

Симптомите са доста подобни на симптомите на предменструален синдром, но жените са по-емоционални при постменструалния синдром. Тревожност - понякога тежка, лошо настроение или тежки промени в настроението - нетърпение или раздразнителност, гняв, сълзи.

Физическите симптоми на постменоструалния синдром често могат да включват вагинална сухота, болка по време на секс и други болки - като болка в корема или ставите, главоболия и понякога дори мигрена.

Какво причинява постменструалния синдром?

Повечето жени, които страдат от постменструален синдром, страдат и от ПМС. В основата на тези синдроми стои хормонален дисбаланс. Естроген и прогестерон са ключовите женски полови хормони. Тези хормони оказват силно влияние върху химикалите в мозъка, включително серотонин, допамин и окситоцин, които се отразяват на настроението и дори на стомашно-чревното здраве. Обикновено този хормонален дисбаланс се показва веднъж в месеца. 

Основната причина за тези дисбаланси идва от инсулиновата дисрегулация. Инсулиновата секреция се определя от количеството кръвна захар.  

Ако вашите симптоми са тежки и нищо не помага, посетете лекар. Хормоналният дисбаланс може да играе роля в постменоструалните симптоми, както и при предменструален синдром, и е важно да установите какво се случва с тялото ви, преди да предприемете по-значими действия. Също така е важно да определите дали това, което изпитвате, е свързано с вашия менструален цикъл или с нещо друго. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay