Какво представлява ендометриозата и как може да повлияе на плодовитостта?

Какво представлява ендометриозата и как може да повлияе на плодовитостта?

Терминът ендометриоза произлиза от думата "ендометриум", която представлява маточната лигавица, създадена от тялото ви всеки месец в подготовка за имплантиране на яйцеклетка. Ако една жена не забременее в рамките на един месец, тялото отделя ендометриума и дамата влиза в месечен цикъл. Ендометриалната тъкан преминава през фалопиевата тръба и корема.

Тъканта понякога може да се срасне с останалите органи при някои жени. Когато хормоните се освободят по време на следващия менструален цикъл, това кара допълнителната тъкан да се развие и след това да се отдели, подобно на тъканта в матката. Дискомфортът, който изпитват пациентите с ендометриоза, често се причинява от възпаление.

Честите симптоми на ендометриоза включват дискомфорт преди и след менструация, болезнено сношение, безплодие, болка по време на уриниране и разтроен стомах по време на цикъл, кървене между менструациите и умора. Въпреки това, 15-20% от жените с ендометриоза може да нямат никакви симптоми.

Как ендометриозата влияе върху плодовитостта? Ендометриозата може да повлияе на плодовитостта поради причиненото възпаление и дразнене. Фимбрията, която пренася яйцеклетката във фалопиевата тръба, се възпалява, причинявайки подуване, както и болка, така че яйцеклетката не достига до правилното място. Когато яйцеклетката и сперматозоидите са изложени на негостоприемната атмосфера, причинена от ендометриоза, възпалението ги унищожава.

Ендометриозата причинява сраствания - тазовите органи се сливат един с друг, което води до намалена възможност за зачеване в по-напредналите случаи. Ендометриозата също може да блокира фалопиевите тръби. Диагнозата може да бъде поставена с помощта на лапароскопия, докато ендометриозата не развие ендометриом, киста на яйчника, която може да се види със сонограма.

Може да е трудно човек да забременее, ако имате ендометриоза. Безплодието може да засегне около 30-50% от жените с ендометриоза. Ендометриозата може да повлияе на плодовитостта по различни начини, включително нарушена анатомия на таза, сраствания, белези на фалопиевите тръби, възпаление на тазовите структури, дисфункция на имунната система, промени в хормоналната среда на яйцеклетката, променено съдържание на яйцеклетки и нарушено имплантиране на бременността.

Лекарят може да изчисли оценка въз основа на броя, позицията и дълбочината на ендометриозата по време на операцията. Броят решава дали вашата ендометриоза е минимална (етап 1), лека (етап 2), умерена (етап 3) или екстремна (етап 4). Успехът на бременността е свързан със системата за оценка, жените с ендометриоза в етап 4 имат най-много проблеми при зачеването и се нуждаят от напреднало лечение на плодовитостта.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay